Thursday, April 15, 2010

KUIH KERIA

Korang pernah ke buat kuih keria pakai keledek warna ungu niii? Well, actually akak pon tak pernah buat...tapi disebabkan keledek ni adik akak yg bagi...dia bawak balik dari Cameron ari tu...dan akak pun tak nak la membazir...kang rebus je...tak habis. Konon2 tak nak le goreng kan...banyak minyak...nak healthy food konon...last2 kena gak goreng kuih ni kan?? Tapi sebenarnya...cantik gak masa belum digoreng ni...ungu gituuu...

Tapi dah digoreng luarnye tak la cantik...dalam masih ungu lagi....
So sesiapa yang nak cuba buat....resepinya lebih kurang camni la:
600 - 800 gm keledek (rebus sampai masak) toskan dan buang kulitnya. Lecek sampai hancur/halus...lepas tu masukkan tepung gandum sikit2 (lebih kurang 1 cawan). Kepal dan bulatkan macam gambar di atas..lepas tu lubangkan kat tengah2..(guna jari pon boleh...iklan ni...)
Panaskan kuali dan minyak...goreng macam biasa. Bila dah garing, angkat dan toskan minyak.
Dalam kuali lain...letak air secawan...bila dah mendidih, masukkan gula 1/2 cawan...kacau selalu sampai berbuih2...setelah agak likat...masukkan kuih tadi dan gaul rata2. Gula akan bertukar menjadi keras dan keputih-putihan...ala2 snow gitu...boleh la dimakan bila sejuk...


Lebih kurang cam ni la bila dah siap...sesiapa yang suka makan kuih ni...dan rajin nak buat, boleh la cuba ye...kalau malas...beli je!!



Wednesday, April 14, 2010

TAUHU SUMBAT



Ni favourite my hubby....so, whenever As jumpa tauhu yg cantik dan tembam....yg masih baru lagi....(how do i know hah?) akan teringatla nak buat tauhu sumbat for him and my kids...diorang pon suka gak. Yang tak best nya...bila beli 4 keping (singgit je)...maknanye bila dah potong 2 dapat 8 keping....kekadang tak cukup. Bila beli lebih kang, tak habis lak....membazir. So...lebih baik habis dari membazir....betul tak??

Tauhu yg segar/baru memang penting...sebab kalau tauhu yg dah lama....nanti masam sikit...tak sedap. Biasanya yg kat pasar malam tu segar dan cantik...

Sosnya...As guna sos macam nasi ayam punya resepi. So, tak yah tulis la ye...please refer to my nasi ayam.


So, apa yang perlu di buat....

  1. rendam tauhu dalam air garam lebih kurang 2 jam...lama pon tak pe.
  2. tauhu dibelah 2 dan goreng garing.
  3. didihkan air dan tuang pada taugeh hingga terendam selama 1 minit dan toskan
  4. bersihkan timun dan potong kasar
  5. belah tauhu di tengah dan sumbatla timun ngan taugeh tadi....siap!

Senangkan??....makan dengan sos. Kalau malas nak buat sos...uolls ambik je sos cili..campur sikit sos tomato...then letak air panas sikit...kacau sebati....ta daaaa...dah dapat sos express!!!

IKAN PARI MASAK ASSAM



Semalam masa pi pasar malam...terjumpa la ikan pari yg agak segar nampaknye...so, As pun belilah 2 keping yg sederhana besar...coz kekadang anak2 ni tengok angin gak....kalau diorang tak de selera...kang kita jugak yg kena perabih kan....al maklumla..mak diorang ni kan DBKL....pantang tengok lauk tak habis.....(ni alasan nak makan lebih sebenornyeee!)

As usual....ikan pari kat rumah ni ada 2 resepi je...masak asam or bakar. So, hari ni kita masak asam je la...orang melaka kan...mana boleh lari masak asam ni...pastikan air asam lebih sikit, baru sedap dan meresap kat ikan tu.

Resepinya...2 keping ikan pari (potong ikut suka), 4 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 4 sudu besar cili kisar (nak pedas boleh lebihkan)... air asam jawa dan garam yg mencukupi..sayur bendi/terung...daun kesum...

Caranya...panaskan periuk dan letak minyak....tumis bawang yg ditumbuk dan masukkan cili kisar..kacau hingga garing dan pecah minyak...(ni penting...kalau tak nanti pedas)...lepas tu masukkan sedikit air...then masukkan ikan dan air asam jawa secukupnya...bila mendidih letak garam dan rasa...kalau nak masam lagi..tambah air asam...kepekatan kuah ikut selera masing2...bila mendidih dan ikan dah masak...masukkan bendi dan daun kesum...siap!





Well....sorry la pada yg nak salin resepi tu. As malas nak buat bullet point cantik2. Ambik masa gak nak buat cam tu. That's why As lama tak posting resepi. So....tengok angin la ye...

Wednesday, April 7, 2010

BUAT AKAK ANGIN JE......

Tepelecok la pulak kaki den ni.....


Hari ni akak nak citer sikit....pasal pagi tadi punya hal. Dah la akak kelam kabut nak masak...beras pulak dah habis...so, berlari-lari itik la akak ke kedai kan....nak kejar masa ni! Anak akak jap lagi nak makan dan siap2 pi sekolah...




Sampai je pasaraya tu...akak ambik je apa yg patut...then pi bayar...keluar kan duit...then dia kata tak cukup...macam mana lak ni??...normally kalau akak ambik barang...dlm kepala akak dah calculate round figure barang2 tu....bila nak bayar akak keluar kan duit yg cukup untuk pembayaran....so, jadi pelik la kejap...maybe akak nak cepat sangat sampai salah kira kot...tak pe la...bayar je....lepas tu ambik barang...masuk kereta.



Sambil start kereta ni...akak jelingla kat resit tu kan....Hah Kau!!! rupa-rupaya budak tu terlebih kira satu barang...apalagi...cepat2 akak pergi balik..sebelum dia lupa wajah akak yg comel ni kannn.....dia suruh akak tunggu kejap...(yg agak lama la jugak!!!)

Yang buat akak hanggin satu badan ni kan.....dia suruh akak isi form.."hello! sapa punya salah ni.....ekau ko den?" ...tanya dalam hati je la.....siap kena tulis nama, phone no, alamat bagai....huh...akak isi nama dgn phone no je....pas tu dia suruh akak sain.....di sebabkan akak dulu selalu sain cheques kan...orang pulak mintak autograph....akak sain la jugak...

Tetiba akak nampak ada tanya reason lak kat form tu....so, tanpa segan silu...akak pon tulis la...."WRONG ENCORDING/DOUBLE"....budak tu pandang yo muko den ni...apa? salah ke?....dah la tak mintak maaf....senyum pon tidak.....:(

Nota kaki: Moral of the story....kalau budak tu senyum sikit kat akak ni...mungkin akak tak tulis reason tu....so, sesapa yg duduk kat customer service tu...ingat ye...senyuman anda mungkin dapat merubah hari anda.....