Thursday, February 28, 2013

LAWAK MALAM JEMAAT



Sempat lagi diorang ni buat lawak...ada je idea.

Yg sebenarnya ada jembatan runtuh petang tadi kat area putrajaya-cyberjaya....

posted from Bloggeroid

BENDI GORENG CILI



Hah....ni senang je nak masak. Makan dengan nasi panas lawan ikan goreng je pun dah cukup. Cuma tak berkuah la....sediakan air kalau takut tercekik nanti...:-D

Kalau nak cuba....sediakan sayur bendi lebih kurang 4-5 biji dan potong serong 3-4 bahagian. (Sebaiknya potong bila dah nak masuk dalam kuali nanti..) Lepas tu ambik 4 biji bawang merah, 2 biji bawang putih dan 2 biji cili merah. Tumbuk hingga halus dan masukkan ikan bilis sikit, tumbuk kasar. Tumis semua bahan dalam kuali hingga garing dan letak garam secukupnya. Lepas tu pecahkan telur sebiji dan kacau. Bila dah telur dah agak garing baru masukkan sayur bendi tadi...kacau rata 2-3 minit atau sampai sayur masak. Tu je.

Since akak ada lebihan sambal belacan ikan bilis dalam peti ais...akak masuk kan je dalam kuali tadi sebelum masukkan sayur....tak la membazir...


posted from Bloggeroid

Sunday, February 24, 2013

SAMBAL BELACAN IKAN BILIS



3 biji cili merah (buang biji sikit)
2 biji bawang merah
1/2 biji tomato (buang isi)
1 inci belacan
1 genggam ikan bilis (anggaran)



Potong cili , bawang dan tomato. Goreng semua bahan kecuali tomato.



Tumbuk cili, bawang dan belacan. Bila dah halus masukkan tomato dan ikan bilis. Tumbuk kasar atau ikut suka nak halus cam mana...boleh letak garam dan gula sikit kalau nak....tu jeeee...



posted from Bloggeroid

Sunday, February 17, 2013

AYAM GORENG TEPUNG



Tak yah cerita panjang-panjang. Kalau nak ayam goreng ala-ala kay-ep-see tu, boleh cuba resepi ni:

Seekor ayam potong 12 atau banyak mana yg korang suka. Tumbuk bawang putih 6-7 biji, garam halus dan sediki kunyit serbuk. Nak tambah serbuk lada hitam sikit pon boleh. Gaul rata semua bahan dan perap sekurang-kurangnya satu jam.

Untuk tepung:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu rempah kari
2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil baking powder

Gaul rata semua bahan atau ayak. Bila nak goreng, ambil sebiji telur dan kacau dengan garfu. Celupkan ayam dalam telur dan kemudian salut dengan campuran tepung tadi. Goreng terendam lebih kurang 12-15 minit. Kalau goreng guna fryer adalah lebih baik.

Selamat mencuba ye....

posted from Bloggeroid

Friday, February 15, 2013

APAM


Ni je yang tinggal by the time akak nak ambil gambar. Bancuh adunan kat rumah..tak sampai sejam dah bersiap nak pergi ampang. Angkut segala benda termasuk la pengukus sekali ke sana. Bila sampai...adunan dah menurun...tak tahu la ok ke tak. Bila dah kukus.....weiii...elok je naiknya ko....alhamdulillah..sedap dan banyak atok mat makan.

Resepi akak dapat dari makcik mah satu group marhaban. Dia bawak pi surau hari tu...akak tanya la cam mana buat...katanya.." senang je..tepung satu mangkok letak tepung beras dua sudu yis setengah peket garam sikit...pas tu kacau dengan air gula merah..agak2 la pekat sikit dari kuih kasui" tu la jawapannya...mangkok besar mana? Kalau tak pernah buat kuih kasui nak tahu cair cam mana tepung tu? Hah tu la kalau ambik resepi dari orang dulu2..

First time buat....adunan tak gebu sangat...termendap belah bawah. Second time...akak adun malam dan kukus the next day...kuih rasa masam sikit....mungkin terlebih naik...cik mah kata sejam je...hehehe.

Ini adalah usaha kali ke tiga...ok dan puas hati. Akak dah catatkan resepinya...kalau nak cuba:



350 gm tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1/2 paket yis (6 gram)
Secubit garam
3 1/2 cawan air gula (masak 1 ketul gula melaka bersama 3 sudu gula pasir/perang)

Masukkan semua bahan (kecuali air gula) ke dalam mangkuk dan kacau rata. Buat lubang kat tengah dan masukkan air gula sikit2 sambil dikacau guna whisk...tapis aduan. Bolehla rasa sikit...kalau tak cukup manis tambahla sesudu atau 2 sudu gula. Masukkan dalam loyang yg dah di lengserkan dengan sedikit minyak dan kukus 30 minit..Biar betul2 sejuk baru potong dan cicah kelapa parut (letak garam sikit)...seriously sedap!!!!

Babai...
posted from Bloggeroid

Thursday, February 14, 2013

JIMAT



Seluar sekolah adik yang akak pendekkan buat seluar harian. Pinggang elok lagi tapi dah senteng dan tak sesuai bawak pi sekolah..
Jimat sikit...:)

posted from Bloggeroid

Tuesday, February 5, 2013

UBI BERSIRA



Akak ni pantang kalau pi pasar tani nampak ubi atau keledek yg cantik-cantik. Mesti nak beli walaupun tak plan lagi nak buat apa.

Kalau ubi baru dan muda ni...rebus dan cicah sambal tumis pun sedap. Akak pulak prefer yang manis. Kalau malas cicah gula putih je...kalau rajin racik halus gula melaka dan makan dengan kelapa parut...kalau terlebih rajin...buat ni yg bersira ala-ala gula hangus gitu...lepas tu letak santan pekat..

Kalau nak cuba...beli ubi 1-2 kilo dan rebus sampai empok. Ambik gula melaka dan masak dengan secawan air..biar sampai mendidih dan larut. Lepas tu masukkan satu cawan santan pekat dan secubit garam, kacau selalu hingga mendidih berbuih dan likat pekat. Masukkan ubi dan gaul rata. Biar sejuk baru makan.

Masak benda cam ni kena trial and error...sebelum ni akak lama sangat biarkan santan tu sampai jadi pekat dan manis...macam kat gambar kat bawah ni.



Jadi...kesimpulannya...cuba dulu..catatkan...next time adjust gula dan santannya....akak suka kalau santan tu pekat...sedap berlemak!!!

Bye!!

posted from Bloggeroid

BUBUR NASI



Ingat tak hari tu akak buat sushi guna beras jepun. Sebab beras tu banyak...akak buat bubur ni. Senang je...basuh dan rendam beras tu lebih kurang setengah jam...lepas tu masak la sampai lembut mana kita nak bubur tu...tambah air sampai puas hati. Akak suka sangat sebab beras ni cepat kembang. Sekejap je dah jadi bubur...

Dah tu letak la apa2 yang kita suka. Kalau akak yg mesti lauknya adalah ikan bilis. Then kawan akak bagitau pasal mackerel dalam tin yg sesuai untuk bubur...sedap gak tapi ikan tu keras sikit la...maybe next time akak buat sendiri guna ikan sardin pulak...



This time bubur berlaukkan ikan bilis goreng, telur masin dan mackerel segera dari tin...letak daun bawang dan bawang goreng sikit....yum yum!


Ni la mackerel nya kalau nak cuba...

posted from Bloggeroid

Friday, February 1, 2013

SPAGHETTI CARBONARA



Ni lunch akak hari ni...bahan semua dah ada secara kebetulan...senang je nak buat ni...

Mula-mula rebus spaghetti ikut kelembutan masing2...akak akan ambik satu dan rasa...kalau dah lembut tu..ok la.

Untuk sosnya:

- potong dadu bawang holland sebiji dan 4 biji bawang putih
- masukkan sikit minyak zaitun dalam frying pan/ kuali dan tumis bawang2 tadi
-potong bulat 5 batang hot dog ayam/daging dan masukkan dalam kuali tadi...kacau2 rata
-lepas tu potong nipis 4 biji cendawan shitake dan masukan dlm kuali...kacau sampai semua bahan masak dan layu
-dah tu masukkan 1 tin sos carbonara prego dan letak 1/4 tin air.
-masukkan 1/2 cawan fresh milk dan kacau. Rasa dulu baru tambah garam or susu ikut kepekatan masing2...nak letak oregano atau lada hitam sikit pon ok jugak....dah siap...

Sebenarnya kalau ada udang pun lagi sedap...tapi sebab akak lambat keluarkan udang dari freezer....ok la ni...sedap jugak...:-)


posted from Bloggeroid