Saturday, March 23, 2013

HB TO ME



Satu lagi resepi nak habiskan nasi sejuk semalam....akak rasa ok sikit dari resepi apam snow white yang sebelum ni...akak dapat dari blog di sini


2 cwn nasi sejuk
2 cwn tpg gndum
2 cwn tpg beras
1 cwn gula perang
3/4 cwn gula pasir
2 1/2cwn air
2 cm/teh yis segera
kelapa parut & secubit garam - gaul (utk kelapa tahan lebih lama, kukus sekejap)

- kisar nasi bersama air , tuang air sdkt demi sdkt.
- masukkan gula perang dan gula pasir & kisar lg hingga sebati
- dlm satu bekas lain , campurkan kedua2 tpg dan yis dan gaul rata
- tuang bhn2 kisar td kedlam bekas tepung dan gaul hingga sebati
- tutup bekas dan perap adunan selama 3 jam
- panaskan kukusan, sapu acuan dgn sdkt minyak mkn
- sudukan adunan apam dan kukus selama 15 min.




posted from Bloggeroid

Friday, March 22, 2013

MEXICAN BREAD



Semalam pergi tesco dengan najaa. Balik singgah kedai roti ni...malangnya roti belum masak lagi. Malas nak tunggu...balik terus.

Jadi hari ni akak rajin sikit...selak2 buku resepi dan buat la mexican bread ala-ala lotiboi tu.

Panjang gila resepinya...nanti akak google dan tepek kat sini...meanwhile...layan je la gambar ni dulu...


proses pengembangan
Resepi dari Diana (Myresipi):


# Bahan untuk Inti #
  • 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
  • 35 gram gula perang
# Bahan untuk Topping #
  • 100 gram mentega, dilembutkan
  • 80 gram gula aising, diayak
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
  • secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
  • 100 gram tepung serbaguna, diayak
# Bahan untuk Doh Manis #
  • 500 gram tepung roti, diayak
  • 20 gram tepung susu, diayak
  • 75 gram gula kaster
  • 1 sudu teh) garam
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
  • 60 gram mentega, dilembutkan

Cara-cara :
Cara untuk Intinya :
  1. Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. 
  2. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. 
  3. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. 
  4. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Topping : 
  1. Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. 
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. 
  3. Masukkan esen kopi. 
  4. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. 
  5. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Doh Manis : 
  1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam di dalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. 
  2. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. 
  3. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. 
  4. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. 
  5. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.



Cara untuk membuat Roti Boy :

1.Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti.

2.Letakkan inti di tangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair).

3.Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar.

4.Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam.

5.Pipekan toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan








posted from Bloggeroid

Thursday, March 21, 2013

SOTONG SOS LADA HITAM



Bahan2nya:

5-6 ekor sotong (potong kecil)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
3 biji cili api/cili merah sebiji (potong)
1 biji bawang besar(potong bulat)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar serbuk lada hitam
Sedikit sayuran pilihan (tomato/carrot)



Caranya:

Mayang bawang merah dan bawang putih.

Letak sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang tadi

Masukkan sos tiram, kicap dan serbuk lada hitam. Letak air sedikit.

Masukkan sayuran dan sotong. Gaul sebati dan rasa garam...kalau tawar tambah garam sikit..

1-2 minit je. Boleh padam api. Jangan masak lama sangat...nanti sotong keras.


posted from Bloggeroid

Wednesday, March 20, 2013

SI HITAM



Kucing jalanan yang pada mulanya menjadikan rumah akak sebagai jalan pintas dari jalan depan ke belakang rumah (port kucing lepak ramai-ramai). Lepas tu lepak kat area depan pulak..anak2 ngan pak ajie rajin melayan...si hitam dengan sendirinya mengaku kucing rumah ni...dia naik tocang lak nak lepak dlm rumah....oh tidak!!!! Akak halau dia keluar...nak dok depan je. Jgn ngada2 nak masuk dalam. Pantang pintu atau tingkap terbuka...



Tak perasan pon dia ada kat atas sofa tu....

Tapi bagus gak ada kucing ni...kurang sikit cicak kat depan tu...

Tu je citer akak hari ni...

posted from Bloggeroid

Sunday, March 10, 2013

ANAK KUCING



Ini adalah anak kepada kucing jalanan di belakang rumah akak. Memang pak ajie dengan anak2 akak rajin melayan dan belikan makanan kucing tuk diorang...ala-ala "kucing angkat" gituu..

Maybe anak kucing ni terjatuh dlm longkang dan maknye letak kat simen belakang rumah. Kesian tengok anak kucing ni kuyup basah dek air....akak mandikan kat sinki, lap kan dan balut ngan kain. Adik letak dia dlm kotak kasut...dah seminggu tumpangkan tidur..ada lagi citer kucing ni...nanti sambung!!!

posted from Bloggeroid

Saturday, March 2, 2013

BROWNIES WITH CREAM CHEESE



Akak buat brownies ni untuk hari terakhir najwa di sekolah sebelum berpindah ke sttj. Selalu dah buat tapi madang je tak sempat snap gambar. So, this time akak pastikan dapat ambil gambar untuk simpan resepi dlm blog...



Akak akan paste kan resepinya esok coz update entry ni through bloggeroid...resepi kat lappy..layan gambar je la dulu ye.

Resepi akak dapat dari Mat Gebu:


BAHAN-BAHAN BROWNIES :-)
250 gram mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu sejat
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B (akak guna A)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan, gaul dan ayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN-BAHAN TOPPING CHEESE :-)
250 gram cream cheese
1 biji telur gred B
3/4 cawan gula halus


CARA MEMBUATNYA :-

Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.

UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.

UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur, parutan kulit lemon, susu sejat dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus (atau corak yang anda gemari), kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...


Nota: Akak tak letak lorek2 kat atas cheese tu...buat plain je. Cuba la....sedap!!!





posted from Bloggeroid