Tuesday, September 10, 2013

PUDING ROTI



Semalam akak teringin nak makan puding roti....google dan kebanyakkan resepi lebih kurang je. Kebanyakkannya kena masukkan butter yg dicairkan lebih kurang 2 sudu. Disebabkan akak malas nak cairkan butter tu...akak bakar roti dan sapu majerin. Sebabnya..akak pernah buat puding roti biasa yg terus rendam dan bakar...tapi tak menepati cita rasa. Akak pernah tengok kat tv...diorang bakar jap dlm oven bagi roti tu garing sikit...so akak malas bakar dlm oven...guna pembakar roti je...senang weiii. Hasilnya sangat memuaskan dan makan dengan sos kastad sejuk...errmmmm...nak cuba cara akak...sila sediakan:

BAHAN-BAHANNYA:

8 keping roti (bakar dan sapu majerin/butter)
2 cawan susu segar dutch lady
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh sebuk kayu manis
chocolate chips/kismis untuk taburan



CARANYA:

- roti yg dibakar dan disapu butter potong 4-6 dan susun dlm bekas bulat 8" (campak2 je)
- dlm mangkuk lain masukkan bahan yg lain kecuali choc chips dan kacau sebati guna whisk
- tuang atas roti dan tekan2 sikit dan biar susu meresap dlm roti lebih kurang 5minit
- taburkan choc chips dan kismis
- bakar 180'C lebih kurang 45 minit
- semasa bakar tu puding akan naik tinggi macam gambar atas...(tu pun dah turun sikit)
- bila sejuk akan kempis bahagian tengah cam gambar bawah ni



Untuk sos:

1 tin susu cair
1/4 tin air suam
1-2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula

Masukkan semua dalam periuk dan masak atas api perlahan hingga sedikit mendidih...tu je.

Puding roti dan sos ni tak begitu manis...kalau yg suka manis2 tu boleh tambah gula. Untuk sos...tepung kastard akan menetukan kepekatan sos nya...ikut citarasa masing2 la ye...Bye!!!

posted from Bloggeroid

Saturday, September 7, 2013

UDANG REBUNG LEMAK CILI API



Khamis lepas pi pasar malam dan jumpa rebung sepeket singgit. Akak beli 2. Tak sampai hati nak beli satu je. Lagipon takut tak cukup pulak.

Hari ni akak masak dgn udang. Kalau dengan daging pun ok gak. Tapi sebab akak nak cepat masak....masuk udang je la.

Senang je nak masak ni...Tumbuk/kisar 15biji cili api dengan 2inci kunyit hidup...perah santan pekat2 dari sebiji kelapa...masak semua ni atas api perlahan dan kacau sampai mendidih.

Dah tu masukkan rebung...disebabkan rebung tu baru dibuat..akak masak lama sikit sampai lembut. Letak garam kasar sikit. Dah agak2 masak rebung tu...masukkan udang. Jangan lama sangat. Udang dah betukar warna je...tutup api. Nanti dia masak lagi sebab kuah panas kan....kalau lama2 sangat...udang keras.


posted from Bloggeroid

PISANG KUKUS



Beli pisang nangka ni sebab teringin nak makan pisang goreng since bulan puasa hari tu. Tetiba bila nak goreng...akak batuk2 dan sakit tekak. Nak tunggu baik batuk dan demam nanti pisang tu dah terlebih masak pulak....akhirnya akak kukus je.

Agaknya itulah kebaikkannya...kalau tak akak tak cuba buat cam ni. Sedap dan menepati cita rasa. Cubaan pertama...yg gambar diatas.tu...akak potong dua pisang tu. Tak payah buang kulit. Kukus lebih kurang 5 minit. Lepas tu buang kulit (masa panas) dan golek atas kelapa (putih je) then racik2 gula melaka dan tabur atas pisang tadi...

Next day....akak kukus lagi...masa panas2 tu buang kulit dan golekkan atas brown sugar...terus cair gula tu....then golek atas kelapa pulak....errmmm...sedap you!!!!



Cuba la...alternatif kalau tak nak goreng pisang...next time nak cuba pisang lain pulak...

posted from Bloggeroid