Wednesday, February 22, 2012

NASI TOMATO


Ini adalah nasi yang akak masak semalam...disebabkan dah mention kat anak akak nak masak nasi tomato, si abang suggested  lauknya ayam percik or ayam masak merah...nak tak nak terpaksa la masak...(cam tak ikhlas je eh!)..Bukan apa, kekadang tu time nak masak je...pi tukar menu. So this time stick to it. Nasi tomato.

Yang tak best nye...akak tengah bersilat masak ni kat dapur..pak ajie lak on-line kat ym from Germany...(pak ajie gi kerja ok...kalau berjalan tak bawak akak....masak la dia!)
So..ber'chit-chat' dengan pak ajie jap...tak sampai hati nak bagi tau dia akak masak nasi tomato...kang meleleh lak air liur. Dah la asyik makan kebab je kat sana...sian pak ajie...:-)

Resepi ni akak dapat dari blog Mat Gebu...tapi akak cari beras basmathi 1 kg tak jumpa...akak pakai beras biasa je...ok la jugak. Cuma anak akak cakap next time masukkan lebih sos tomato bagi manis sikit...(juri kat rumah ni..). Kalau nak cuba..ni resepinya:


 BAHAN-BAHAN:-

4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan (akak pakai beras biasa je)
5 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/2 camca besar minyak sapi
1 biji bawang besar, dadu kecil
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 inci halia, diketuk
2 helai daun pandan
1 biji tomato masak ranum, buang biji dan cincang halus
2 1/2 camca besar sos tomato
1 kiub ayam "maggi"
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Kismis dan kacang peas untuk hiasan (akak tak letak ni..)
Bawang goreng untuk hiasan

BAHAN TUMIS :-)
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato, masak hingga semua layu. Tambah sos tomato dan kacau rata.
  2. Masukkan beras, gaul rata dan goreng sekejap. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air, susu, hancurkan kiub pati ayam (jika guna) dan tambah garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa..
  3. Bila nasi masak, tabur kismis atasnya, bila nasi elok kering dan masak, gemburkan dengan chopstick. Hidangkan dengan menabur kacang pis, hirisan daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment