Monday, December 22, 2008

Sambal tumis ikan sardin



Masakan yang paling senang, sedap dan disukai anak-anak sebab tak pedas sangat. Bila tak de lauk dalam peti ais tu....inilah 'penyelamat' untuk hari itu. Digandingkan dengan tumis air kentang dengan suun, goreng ikan panas-panas....peh! Tak perasan tambah nasi berkali-kali...


Resepinya:


1 tin ikan sardin (230 gm)

3 biji bawang merah - ditumbuk

4 sudu besar cili kisar

1 cawan air asam jawa

1 biji bawang besar (optional)

Minyak untuk menumis
sedikit garam


Cara-caranya:


- Panaskan minyak, then tumis bawang yang ditumbuk

- masukkan cili kisar dan kacau sampai garing dan terbit minyak

- masukkan ikan sardin, kacau perlahan

- kemudian curah air asam jawa sikit-sikit (ikut rasa)
- masukkan garam (ikut rasa)

- masukkan bawang besar yang di potong baji/bulat

- biar mendidih dan boleh dihidangkan

No comments:

Post a Comment