Masakan yang paling senang, sedap dan disukai anak-anak sebab tak pedas sangat. Bila tak de lauk dalam peti ais tu....inilah 'penyelamat' untuk hari itu. Digandingkan dengan tumis air kentang dengan suun, goreng ikan panas-panas....peh! Tak perasan tambah nasi berkali-kali...
Resepinya:
1 tin ikan sardin (230 gm)
3 biji bawang merah - ditumbuk
4 sudu besar cili kisar
1 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar (optional)
Minyak untuk menumis
sedikit garam
Cara-caranya:
- Panaskan minyak, then tumis bawang yang ditumbuk
- masukkan cili kisar dan kacau sampai garing dan terbit minyak
- masukkan ikan sardin, kacau perlahan
- kemudian curah air asam jawa sikit-sikit (ikut rasa)
- masukkan garam (ikut rasa)
- masukkan bawang besar yang di potong baji/bulat
- biar mendidih dan boleh dihidangkan
No comments:
Post a Comment