Thursday, December 25, 2008

IKAN MERAH MASAK LEMAK CILI API



Ingatkan nak masak sup ikan. But then, kena masak something yang pedas lak. So, senang cerita....masak lemak cili api la jawapannya. Pi cari belimbing buluh...tak jumpa. Nasib baik ada mangga muda. Semua ni belajar dari MIL. Dulu tak pandai masak lemak-lemak ni. Since kawin dengan orang nogori....kena la belajar. Tapi, walau pun diorang masak lemak tiap-tiap hari, disebabkan bahannya yang berbeza, rasanya tersendiri. Tak jemu. Kalau dulu buah asam gelugor pun tak pernah tengok...tahu asam keping je. Sekarang, kalau balik kg husband, jumpa asam gelugor, bacang muda, belimbing buluh...mesti nak bawak balik KL. Pada sesiapa yang nak cuba...silakan.



BAHAN-BAHAN:-


1 ekor ikan merah (sederhana besar/3 keping)
10-15 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
1 biji kelapa (400ml santan pekat tambah 1 cawan air)
1 biji mangga muda (sagat memanjang & kasar)
sedikit garam

CARA-CARA:-

1. Tumbuk cili padi
2. Masukkan kunyit hidup dan tumbuk sampai halus
3. Perah santan dengan sedikit air (3 kali perah)
4. Masukkan ikan, cili tumbuk dan santan dalam periuk
5. Masak dengan api sederhana dan kacau perlahan-lahan
6. Masukkan garam
7. Bila sudah mendidih dan ikan dah masak baru masukkan mangga muda
8. Masak lebih kurang 3 minit dan boleh dihidangkan

2 comments:

  1. Bestnye... Nanti dtg ampang masak lauk ni ek..lame x makan masak lemak..
    burppp..

    ReplyDelete