Hari ni...lepas masak terasa nak makan kuih seri muka. Dah lama tak buat. Stok daun pandan pun ada...tepung...telur...(kena check dulu...nanti tengah bancuh, tetiba tak de tepung...hah! nanti langsung tak jadi buat). So, semua cukup...boleh mulakan.
BAHAN-BAHAN:
Bahagian bawah:
- 500 gm beras pulut (basuh dan toskan)
- Santan cair dari satu biji kelapa (perahan 3)
- 2 sudu kecil garam halus
CARA-CARANYA:
- masukkan beras pulut kedalam loyang
- santan cair dan garam dikacau hingga larut
- tuang santan kedalam loyang menutupi beras pulut
- kukus 20 minit
- setelah masak, kacau dengan senduk dan renjiskan sedikit air
- kemudian tekan hingga mampat dan kukus balik dengan api perlahan sementara menyediakan bahagian atas
Bahagian atas:
- 250 gm gula pasir
- 3 biji telur (B)
- 100 gm tepung gandum
- 40 gm tepung custard
- 500 ml santan dari satu biji kelapa (perahan 1 & 2)
- 100 ml air daun pandan (4 helai - dikisar)
- secubit garam
CARA-CARANYA:
- kacau gula dan telur kemudian masukkan campuran tepung
- tuang santan dan air daun pandan sedikit demi sedikit dan garam
- pastikan bancuhan rata dan tak berketul (nak senang boleh kisar)
- tapis bancuhan dan masak atas api perlahan hingga sedikit pekat (kalau guna non-stick pan lebih baik)
- kemudian tuang keatas bahagian pulut dan kukus lebih kurang 30 minit
- biar sejuk baru dipotong. Selamat mencuba!
Bestnye.. org kat Japan ni dah 2 hari asyik mkn pulut+seafood(sushi)je.. terngin lah nak makan pulut+manisan(kuih seri muke).. hehhe..
ReplyDeleteNanti bila balik kak long buatkan. Insyaallah. Pls inform me when u come back. Take care.
ReplyDelete