Nak masak sambal ni senang je. Apa pun dengan syarat cili dah di mesin awal-awal. Masa bekerja dulu....bila weekend je, siap-siap mesin cili, bawang merah dan bawang putih. Sebelum pergi kerja, keluarkan ikan dari freezer, letak kat bahagian bawah. By the time balik, dah elok untuk dimasak. Nak masak ni biasanya sekejap je. Nak menyediakan bahan2 tu yang lama...apa pun sambal ni sedap makan dengan masakan yang berkuah seperti tumis air kentang or sayur masak air....nanti As bagi contohnya kemudian ok!
Bahan-bahan:
5 ekor sotong
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
4 sudu besar cili kisar
garam halus secukupnya
minyak masak untuk menumis
sedikit bahan perasa (jika perlu)
Cara-cara:
- Bersihkan sotong, potong kecil-kecil
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga halus
- Panaskan kuali dan masukkan minyak
- Tumis bawang hingga garing sedikit dan masukkan cili, kacau hingga garing
- Masukkan sedikit garam dan kemudian masukkan sotong
- Sekiranya pedas, masukkan sedikit serbuk perasa
Nota: Tak perlu air sebab sotong akan mengeluarkan airnya bila dimasak. Kalau masak sotong, tak perlu lama-lama nanti liat bila over sangat. Lebih kurang 2-3 minit sahaja.
No comments:
Post a Comment