Kat rumah ni jarang masak daging. Maybe sebulan 1-2 kali je. This time kita buat sup tulang. Sangat senang. Sebaiknya kita beli daging tempatan kat pasar tani ke...sebab fresh lagi. Rasanya pun lebih 'manis' dibandingkan dengan daging import. Kalau dapat tulang rawan lebih baik. Kalau merebus tulang tu memang ambil masa yang lama kalau pakai periuk biasa. Dalam 2-3 jam sehingga dagingnya lembut. Dulu As memang kurang percaya sangat dengan petua masukkan sudu dalam periuk tu masa merebus untuk lembutkan daging. Then, satu hari As masak daging, rasanya lama sangat tak lembut2. Nak tak nak, masukkan la sudu sebatang. Dalam 1/2 jam tu, memang betul daging tu dah lembut. Kebetulan ke....tak tahula. Lagi satu, kalau ada slow cooker pun boleh jugak. tak payah nak tambah2 air. Dalam 2 jam sure dah lembut...Apa2 pun..bila memasak ni memang ada trial and error. Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
1 kilo tulang lembu
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 inci halia* (semua bertanda * dimayang halus)
1 sup bunjut
sedikit sebuk lada hitam (kasar)
minyak untuk menumis
garam
air
daun sup, daun bawang & bawang goreng (optional)
Cara-cara:
- Basuh tulang dan toskan
- Panaskan periuk dan masukkan minyak masak secukupnya
- Masukkan kulit kayu manis, lawang, cengkih dan pelaga
- Masukkan bawang dan halia. Kacau hingga garing dan masukkan air
- Masukkan sedikit garam dan daging. Biar hingga mendidih
- Bila mendidih masukkan sup bunjut dan lada hitam
- Tunggu hingga daging masak. Tambah air dan garam ikut rasa.
- Boleh taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng jika suka
Nota: Sup ni juga boleh dibuat mee/beehon sup. As & biras namakan sup ni "sup bodoh" sebab senang sangat. Tak payah masuk apa-apa rempah. Normally, kita orang masak bila hari raya korban, sebab banyak dapat daging! Kalau guna slow cooker...tumis bahan2 dalam kuali then only masukkan dalam slow cooker lepas daging dah lembut.
No comments:
Post a Comment