

Laksa ni adalah kegemaran As dan anak-anak. Dari pagi sampai petang boleh makan laksa, terutamanya my second daughter. Resepinya dibawah:
Bahan untuk kuahnya:
5 ekor ikan kembong
5 biji bawang merah/kecil (ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
3 keping asam keping
air asam jawa secukupnya
5 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan
air secukupnya
garam
Caranya:
- ikan direbus dan ambil isinya. Isi di kisar atau tumbuk. Begitu juga tulangnya.
- air rebusan dicampur 2 cawan air, cili kisar dan bawang dimasukkan ke dalam periuk dan biarkan mendidih dan tambah garam.
- isi ikan dicampur sedikit air dan masukkan kedalam periuk bersama asam keping dan air asam jawa
- masukkan daun kesum dan bunga kantan
- tambah air, garam & air asam jawa ikut selera masing-masing
- biar mendidih
Mee laksa direbus hingga masak dan diletakkan hirisan timun, daun salad, cili merah, limau nipis, bawang besar dan telur rebus ikut citarasa masing-masing.
Nota: Kalau suka boleh letak belacan (dikisar dengan cili)
No comments:
Post a Comment