Friday, February 12, 2010

APAM GULA MELAKA


Ho ho ho...tajuk tu bukan disebabkan As lahir kat Melaka...tapi memang gula tu dipanggil gula melaka...kenapa ye?

Hari Rabu hari tu...disebabkan kepanasan yang melampau 2-3 minggu ni...tetiba nak makan kuih ni...so, apalagi...As pun buat la adunan nya...letak kat dapur...tak naik2...yis nye dah tak aktif ke??? Coz biasanya kalau yis tu ada lebih As letak dlm peti ais...tapi maybe that day terlupa. As gunakan yis kering bukan yang basah. Last2 As letakkan adunan tu kat luar...tengah panas.. kena pancaran matahari pukul 5.30 petang..hah! baru nampak kembang sikit..

So, moral of the story, kita gunakanlah kepanasan yang ado sebaik mungkin...jgn merungut PANAS! PANAS! Sok dah hujan manjang korang bising lak baju tak kering-kering.....apa2 pun...sesapa yang nak cuba...ini resepinya:-

Bahan:

  • 2 cawan air *
  • 5 sudu besar gula pasir*
  • 1 cawan gula melaka (200 gm)* (*masak hingga larut)
  • 4 cawan tepung gandum
  • 3 sudu kecil yis
  • 1 1/4 cawan air
  • secubit garam

Cara2nya:

  1. masukkan tepung kedalam mangkuk dan campurkan yis
  2. letak secubit garam....pastikan tak terkena yis!!
  3. kamudian masukkan gula yang telah dimasak tadi (tapis jika perlu)
  4. kacau hingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil di kacau (kalau nak senang gunakan whisk) pastikan tidak terlalu cair
  5. Tapis adunan dan biar ~ 40 minit atau kembang 2 kali ganda
  6. tuang dalam loyang yg telah dilengserkan dgn sedikit minyak masak
  7. kukus ~ 30 minit atau cucuk dgn lidi
  8. biar sejuk, potong dan boleh dimakan


Nota: Sesiapa yang suka makan dgn kelapa...just ambil putihnya dan letak sikit garam halus..gaul rata dan makan dgn kuih ni....sedap you!

No comments:

Post a Comment