Thursday, February 11, 2010

SAMBAL GORENG IKAN


Hah! Ni dia sambal goreng ikan yg paling senang....goreng ikan then curah je sambal tu...siap. So, yang penting cili mesti goreng garing2....kalau rasa pedas boleh tambahkan pati ikan bilis atau pak aji....sambal ni kalau garing2 boleh tahan 2-3 hari. Kalau nak boleh ganti dengan ikan bilis goreng...sedap gak!

Kat sini As gunakan ikan cencaru...jaketnya As tak buang. Goreng ngan kulit2 dia. Kalau uolls tak suka boleh ganti ngan ikan kesukaan...kita yg nak makan kan??? So bahan2 nya:

  • 2 ekor ikan cencaru - digoreng dahulu dgn garam & kunyit
  • 3 biji bawang kecil *
  • 3 biji bawang putih* (*ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu besar cili kisar
  • garam & sebuk perasa
  • sedikit minyak & air

Caranya:

  1. Panaskan kuali, masuk minyak, dah panas tumis bawang
  2. Kemudian masukkan cili kisar dan kacau hingga garing
  3. Masukkan sedikit air @ 1/2 cawan
  4. Masukkan garam & perasa, biar air kering dan garing semula (kacau sekejap2 jgan sampai hangit pulak...)
  5. Rasa dan letakkan atas ikan tadi. Siap.

Nota: Kalau suka boleh potong bawang besar dan masukkan sekejap before tutup api...sedap gak!

No comments:

Post a Comment