Wednesday, November 30, 2011

KENTANG PUTAR



Cuti2 sekolah ni harus la buat makanan yang anak2 suka nak makan. Jadi masa pi giant tu ternampak la promosi chicken fries jenama Marina dan akak pun terbeli la...saje nak test sedap ke tidak. Ok la. Macam jejari ayam gitu...garing je. Tinggal kan sikit untuk pak ajie...tapi anak2 kat rumah ni tak pernah tenguk cerita "batu belah batu bertangkup"...so diam tak diam dah habis...

Tapi tak pe...pak ajie pun bukannya minat sangat makan benda2 cam ni...kengkadang pandang sebelah mata pun idak..:(

Last time akak pernah buat kentang putar ni, tapi guna kentang biasa je...hasilnya tak sesedap kat kay ep cee tu. So, this time kita guna russet potato. Memang sangat sedap dan gebusss..letak la susu segar tu sikit2...dan rasa dulu. Sebabnya...ada orang tak suka susu bebanyak kan....cuba la!!

Bahan-bahan untuk KENTANG PUTAR:



3 biji kentang russet (dalam 1/2 kilo)

1 sudu besar mentega

1/3 cawan susu segar

sedikit garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.

Cara-cara :

1. Basuh kentang bersih2 dan rebus sehingga empuk. Buang kulit dan lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas.

2. Masukkan susu segar dan mentega dan gaul rata. Letak garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.


UNTUK SOS KENTANG PUTAR



Bahan-bahannya:

3 cawan  air

1 biji bawang Holland - potong kecil

1 batang carrot - potong kecil

1/2 kiub pati ayam Maggi

4 sudu besar mentega

4 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos tiram

1 sudu kecil serbuk lada hitam

garam dan kicap pekat secukupnya

Cara -cara :
  1. Masak air dan masukkan kiub pati ayam, carrot dan bawang besar. Biar hingga mendidih dan masak dengan api perlahan selama 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit. Kacau perlahan hingga sebati.
  3. Tuangkan air rebusan perlahan-lahan. Sedikit demi sedikit. Kacau sampai kuah menjadi likat dan tak berketul.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau sebati.
  5. Masukkan kicap pekat kalau nak kuahnya berwarna gelap.
  6. Masak sehingga pekat dan rasa dahulu sebelum masukkan garam.
  7. Tambah serbuk lada hitam dan biar serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Biar lama sikit kalau nak kuah pekat dan tambah la apa yg patut (garam/kicap/lada hitam) sampai sendiri puas hati..hehehe!
Ta ta...




    No comments:

    Post a Comment