Thursday, March 29, 2012

SERI MUKA DURIAN


Melihat gambar ni je membuatkan akak terliur nak masak kuih ni...resepi asal adalah serimuka biasa je...akak yang memandai letak isi durian...orang dulu2 ni resepi kuih diorang memang manis...lagi manis lagi cantik katanya. Jadi...resepi asal tu akak buat alteration sikit kurang kan manis nya...isi durian pun dah manis kan....

Yang pak ajie pulak tak setuju dengan cadangan akak nak letak isi durian ni...dia kata elok je serimuka biasa tu...tak perlu la ditambah-tambah  :( ....tapi tu la...kalau tak cuba tak tahu kan...bila dah masak tu.....sangat la sukanya sebab menjadi dan sedap!!!


Kepada sesiapa yang nak cuba...ni resepinya:

Bahagian Bawah:

400-500gm beras pulut (rendam dulu)
santan cair secukupnya
1 1/2 sudu kecil garam halus

Bahagian Atas:

100gm tepung gandum
10gm tepung jagung
230-250gm gula pasir
200gm isi durian
1 biji kelapa parut (550 ml santan)
5 helai daun pandan (potong kecil)
1 biji telur 'C'

Cara-caranya:

  1. rendam pulut dan toskan. letak dalam acuan bulat 10 inci
  2. masukkan garam dalam santan cair dan kacau
  3. masukkan santan dalam bekas pulut cukup sekadar menutupi bahagian atas pulut
  4. kukus ~ 20 minit
  5. ambil sedikit kelapa parut dan daun pandan, masukkan sedikit air dan kisar halus
  6. campurkan bahan kisar kedalam mangkuk bersama2 lebihan kelapa parut tadi
  7. perah pekat-pekat sehingga dapatkan 550 ml santan bercampur pandan
  8. dalam bekas lain, campurkan gula dengan telur dan kacau rata
  9. masukkan santan sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung dan isi durian, kacau rata sehingga santan habis
  10. bila pulut dah masak....kacau dan renjis sedikit air. Kemudian tekan2 kan sehingga rata semula
  11. kukus balik 2-3minit dan barulah dituang kesemua bahagian atas tadi
  12. kukus lagi ~ 30 minit sehingga bahagian atas kering/mengeras
  13. sejukkan dulu sebelum dipotong...

Pernah jugak bahagian pulut tu bila dah kering, pulut masih mentah sikit...jgn panik...renjis sikit air dan kukus balik sampai masak (ini bergantung pada jenis beras pulut).

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment