Thursday, March 22, 2012

TAUGEH MASAK LEMAK PUTIH


Ni adalah lauk bila dah tak de idea lagi nak masak....tapi yg simple2 ni la yang sedap. Lawan dengan sambal ikan atau sambal belacan....perrrggh! tak ingat2 tambah nasi..hehehe!

Tapi....ada tapinya ye! dalam kata senang tu...ada gak orang yang tak pernah masak ni...tak tahu nak letak apa kalau masak macam ni...so, kalau yang tak biasa masak lemak putih macam ni...sila ingat resepinya ialah:

Bahan-Bahan:-

3-4 biji bawang merah
10 ekor ikan bilis (lebih kurang la)
500 ml santan kelapa
taugeh secukupnya (lebih kurang singgit je)
1 biji tauhu (potong 9-12)
sebiji cili merah
garam/perasa secukupnya

Cara-caranya:

  1. tumbuk bawang hingga hancur dan masukkan ikan bilis dan tumbuk sikit2 (tak yah lumat sangat)
  2. masuk santan dalam periuk dan masukkan bawang/ikan bilis yg ditumbuk tadi
  3. masak atas api sederhana dan perlu terus mengacau kuah sehingga santan mendidih sedikit (bagi mengelakkan santan berketul-ketul)
  4. dah tu masukkan tauhu, garam dan perasa biar kejap
  5. dah rasa..elok..baru masukkan taugeh dan cili (sebab tak nak taugeh lembik sangat kalau masuk awal2)
  6. biar kejap dalam seminit...tutup api. Siap!


Nota: untuk kuahnya...bergantung pada individu...nak pekat atau cair. Sebaiknya beli kelapa parut sebiji dan perah 2-3 kali...



No comments:

Post a Comment