![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-p2XokRB-K3YkGNiJgrHF9FvYYBy0YrPx-zqxTf2K6vrjrA02clNvburjh2ppLa9Nj30htiDCO5dJQn6r7gYPIE2WFteVmId2tUyDR_KXsMA0Iy674bqsCf3VT69X0v0nWqcLG6vDM_s/s288/1358765211297.jpeg)
As usual...disebabkan ada lebihan sardin untuk sandwich yg dah 3 malam dok dalam esbox...akak jadikan inti karipap pulak..just tumbuk bawang merah 5 biji dan bawang putih 3 biji...tumiskan dan masuk kentang 2 biji yg dah didadu kecil...stir fry until kentang masak. Dah tu masukkan sardin...kacau rata dan sejukkan.
Untuk kulit pulak....akak guna tepung gandum dalam anggaran 700 gm...letak garam halus 2 sudu kecil dan ratakan. Panaskan minyak masak 3/4 cawan dan tuang kedalam tepung...kacau rata..(guna senduk atau sudu ye adik2....minyak panas tuuu)
Dah tu masukkan majerin 2 sudu besar dan 2 sudu shortening (akak guna crisco) kalau tak de ganti je majerin....ramas2 manja sampai jadi serbuk roti...dah tu masukkan air sikit2 ye.. (anggaran 1-2 cawan) dan uli sampai jadi dah yg rata. Dah tu bulatkan kecik2 besar mana kita nak karipap tu siap nanti...perap la lebih kurang 2 jam...
Canaikan doh dan letak inti...kelim tepi elok2 dan goreng dalam minyak yg banyak dengan api perlahan...dah sejuk baru makan eh....
Tu la juadah minum petang hari ni...Bye!!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrECJHnGg9fkwFbGW0C4xZFHnRSm85y1SvuUZCm8skY_38kU8x77BVQ9KGdYVT8iu08oyOkjfnLbsVYEm5Dt-FFGdNmPN9S9ISSpvamhMxDlTy5QIBqQ1uHr4wFJ4j2-R-yqKQSyy_W8g/s288/1358765241770.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrECJHnGg9fkwFbGW0C4xZFHnRSm85y1SvuUZCm8skY_38kU8x77BVQ9KGdYVT8iu08oyOkjfnLbsVYEm5Dt-FFGdNmPN9S9ISSpvamhMxDlTy5QIBqQ1uHr4wFJ4j2-R-yqKQSyy_W8g/s288/1358765241770.jpeg)
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment