Hari ni As ada mood nak update....so I'll try to update as many as I can. Terus kepada resepinya....
BAHAN-BAHAN:
600 gm udang sederhana besar
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 inci halia* (*ditumbuk)
3 sudu besar serbuk kari (I'm using ADABI)
1 sudu besar cili kisar
200 ml santan pekat#
2 sudu besar air asam jawa pekat#
2 cawan air# (# campurkan dalam satu mangkuk)
minyak untuk menumis
1 batang kulit kayu manis + bunga lawang + cengkih + pelaga+daun kari
Garam secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan minyak dan masukkan kayu manis & the geng
- Tumis bawang dan masukkan sebuk kari dan cili kisar. Kacau hingga garing.
- Kemudian masukkan campuran santan, kacau hingga mendidih.
- Masukkan udang, garam secukupnya dan terung jika suka.
- Bila mendidih rasa dan hidangkan.
Nota: Kalau suka boleh masukkan sayuran seperti terung dan tomato. Kepekatan kuah ikut citarasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment