Thursday, March 12, 2009

KARI UDANG




Hari ni As ada mood nak update....so I'll try to update as many as I can. Terus kepada resepinya....



BAHAN-BAHAN:


600 gm udang sederhana besar

5 biji bawang merah*

3 biji bawang putih*

1 inci halia* (*ditumbuk)

3 sudu besar serbuk kari (I'm using ADABI)

1 sudu besar cili kisar

200 ml santan pekat#

2 sudu besar air asam jawa pekat#

2 cawan air# (# campurkan dalam satu mangkuk)

minyak untuk menumis

1 batang kulit kayu manis + bunga lawang + cengkih + pelaga+daun kari

Garam secukupnya



CARA-CARA:


  1. Panaskan minyak dan masukkan kayu manis & the geng

  2. Tumis bawang dan masukkan sebuk kari dan cili kisar. Kacau hingga garing.

  3. Kemudian masukkan campuran santan, kacau hingga mendidih.

  4. Masukkan udang, garam secukupnya dan terung jika suka.

  5. Bila mendidih rasa dan hidangkan.

Nota: Kalau suka boleh masukkan sayuran seperti terung dan tomato. Kepekatan kuah ikut citarasa masing-masing.


No comments:

Post a Comment