Sunday, January 9, 2011

AYAM MASAK LOMAK CILI API


Ini adalah lauk untuk hari ni. Senang je nak masak nya. Akak guna ayam kampung. Ayam biasa pun sama je caranya...cuma cepat sikit lah empuk daging nya. Ayam kampung ni muda lagi...jadi tak la kena jerang lama sangat pun....

Kalau sebelum kawin dulu....mak akak kalau masak lemak ni mesti letak bawang. Bila kawin dengan orang NS ni....ikut la style diorang pulak. Memang langsung tak de bawang. Simple sangat tapi sedap!!! Tak caya...cubala.

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam
20-30 biji cili api (ikut saiz)
4 inci kunyit hidup
3 batang serai
santan dari sebiji kelapa (perah 3 kali dengan sedikit air)
2 keping assam
garam
2 biji kentang

CARA-CARANYA:
  1. bersihkan ayam yang telah dipotong kecil masukkan dlm kuali
  2. kisar/tumbuk cili api bersama kunyit kemudian masukkan dalam kuali
  3. masukkan serai dan masak sehingga air dari ayam tadi kering sedikit
  4. setelah itu masukkan santan dan kacau selalu sehingga mendidih supaya santan tidak timbul
  5. letak garam, assam keping dan kentang
  6. biar mendidih sehingga kentang dan ayam empuk



Nota: boleh juga beli santan yang dah dipeketkan @ 250ml dan campur air sedikit....asalkan cukup untuk ayam tu empuk

No comments:

Post a Comment