Bila senang ku coretkan catatan ini...buat kenangan di masa depan. Dari masakan ke bilik jahitan hingga ke tanam tanaman..
Monday, February 14, 2011
BUBUR PULUT HITAM
Pulut hitam dari Padang Besar...kurang kanji dan sedap!!
Malas nak membebel....straight to the point...
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut hitam (bersihkan)
air secukupnya untuk merebus hingga kembang
secubit garam
100 gm gula melaka
150 gm gula pasir
250 ml santan pekat
Cara-caranya:
Rebus beras pulut hingga kembang dan empuk
masukkan garam, gula melaka dan gula pasir
tambah air jika perlu, biar mendidih
kemudian masukkan 2/3 dari santan tadi kedalam periuk
rasa...kalau nak manis lagi tambah gula pasir
kalau pekat sangat...tambah air masak sikit
1/3 santan di letak secubit garam dan kacau
bila dah masak letak dlm mangkuk dan masukkan sesudu santan bergaram tadi....siap!
Actually masak bubur ni ikut kita....nak manis macam mana....pekat macam mana...lemak macam mana...
so...yang akak bagi ni basic je....tambah la ikut selera masing2 eh! Bye-bye...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment