Friday, February 18, 2011

IKAN TENGGIRI LEMAK CILI API DGN BELIMBING


Tajuk...punyala panjangkan??? Kalau tak akak nak letak "ikan tenggiri masak lemak cili api dengan belimbing yang akak tanam kat depan rumah"....over la pulak kan!!!

Nak masak ni kena ada:

3 keping isi ikan tenggiri
25-30 biji cili api
2 inci kunyit hidup
garam
300 ml santan pekat
1 cawan air
8-10 biji belimbing (tumbuk sikit dan perah airnya)

Caranya:
  1. tumbuk cili api hingga lumat
  2. masukkan kunyit dan tumbuk lagi hingga lumat
  3. masukkan ikan dlm periuk dan letakkan cili tumbuk tadi
  4. curahkan santan dan air
  5. masukkan garam secukupnya
  6. kacau selalu supaya santan cantik
  7. bila dah mendidih masukkan belimbing
  8. biar mendidih semula...seeloknya bila dah terbit minyak



Nota: kalau nak cepat sikit lumat cili tu....bila dah masuk kunyit, letak garam kasar dan tumbuk hingga selumat yang boleh....bila masak tu rasa dulu, baru lah tambah garam lagi kalau nak. Lagi satu, kalau boleh santan jangan cair sangat.


No comments:

Post a Comment