Di sebabkan mee pemberian adik akak, Lin hari tu ada dalam peti ais...siap dengan sawi/taugeh/fishball...akak pun "terajin" la pulak nak buat mee hailam ni...(ke malas nak masak???) jadi la lunch hari ni. Baru je...panas lagi....
Sapa2 nak rasa...masak sendili eh..:)
Bahan-bahan: (untuk 2-3 orang)
1/2 peket mee kuning ~ 200 gm
3 biji bawang putih (tumbuk kasar)
1/2 dada ayam (boleh ganti udang)
2 sudu teh stok ayam + 1 cawan air
fish ball secukupnya (optional)
1 pokok sawi
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos ikan
4 titik minyak bijan (optional)
taugeh & daun sup secukupnya
minyak untuk menumis
Cara-caranya:
- letak minyak dalam kuali, dah panas masukkan bawang putih
- letak dada ayam yang sudah dihiris kecil2, kacau ~ 1 minit
- masukkan stok ayam dan fishball
- bila mendidih masukkan kicap dan sos ikan
- kemudian diikuti dengan mee dan sayur sawi
- agak2 mee dah masak ~ seminit, masukkan taugeh dan minyak bijan
- hias dengan daun sup kalau suka...siap
Actually, tak de taugeh pun tak pe...kalau suka boleh letak telur lepas step 5...ikut suka kita la kan...kita yang buat dia!!
No comments:
Post a Comment