Monday, November 28, 2016

KENTANG PUTAR

The other day, I accidentally ternampak chef sorang ni masak daging panggang dengan kentang putar. Rajin la pulak menyalin resepinya. Hari ni cuba buat dengan ayam panggang je tadi. Sedap sungguh rasanya makan masa hujan2 ni. Then my son tanya...ada bawang ke kat dalam kentang ni??? I said yes. It's a caramelised onion. Dia kata sedap la. Maka harus la simpan resepi ni. Sila la cuba kalau tergoda 😉
Bahan2:
1/2 kilo kentang (dadukan dan rebus)
Dalam kuali masukkan:
1 sudu besar mentega
1 biji bawang holland (dadu sekecil2 yg boleh)
1/2 sudu besar madu
garam dan lada hitam secukupnya
- masukkan mentega
- masukkan bawang dan kacau hingga layu
- letak madu, garam dan lada hitam
- ketepikan
Apabila kentang dah masak, tapiskan dan letak atas api yg sangat perlahan. Kemudian masukkan:
1 sudu besar mentega
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan fresh cream
1/2 cawan parmesan cheese
1/2 sudu besar mustard ( i tak letak ni)
Hancurkan semua bahan2 ni, dan tutup api. Masukkan bawang yg digoreng tadi dan ratakan. Tambah la garam dan lada hitam kalau nak. Tu jer 😊

Wednesday, April 15, 2015

BUBUR LAMBUK ala KAMPUNG BARU

Bagi sesiapa yg suka makan bubur lambuk masjid kampong baru...resepi ni boleh la menjadi pengubat rindu. Nak suruh cik Abang beratur kat sana masa bulan puasa....nan ado la kan....teringat arwah Abah yg rajin naik motor dari ampang pi kg baru ambik bubur ni...especially masa I pregnant dulu. One of my daughter sangat la suka makan bubur....tak kira la...bubur kosong pun jadi la.

Berbalik kepada resepi ni...keratan the star...tak ingat tahun bila...credit given to chef Fazli Baharudin yg merupakan sous chef di Sunway Resort Hotel at that time and inherited the recipe from his grandmother, who used to cook bubur lambuk at kg baru mosque. As I said earlier...boleh la jadi pelepas rindu.

So...here is the recipe...

Ingredients:

200 gm white rice
200 ml thick coconut milk ( I used ayam brand)
500 gm beef - chopped into bite-size ( I put roughly 300gm)
2 stalk lemon grass
2 tablespoons ghee
3 tablespoons oil
Salt to taste
Water

Spice mix:
1 inch cinnamon stick
3 pcs clove
1 pc star anise
2 pcs cardamon

Pounded ingredients:
1 inch piece of ginger
6 pcs shallot
6 pcs garlic

Blended ingredients:
1 teaspoon cumin seed
1 teaspoon coriander seed
1 teaspoon white pepper
1 teaspoon black peppercorn

Method:
- Heat oil and ghee. Add pounded ingredients and stir-fry till fragrant.
- Add spice mix, blended ingredients and beef pieces. Cook until meat is tender
- Pour in water before adding rice and lemon grass. Bring rice and water to a boil, then reduce heat and simmer till rice turns into the texture of porridge.
- Add coconut milk and season to taste with salt.
- Serve dish with a sprinkle of fried shallots

Tu dia....sila la translate sendiri ye. Nampak macam susah je kan...tapi sebenarnya senang je. Lagi senang...buat bubur nasi dulu...then tumis la bahan2 lain dalam kuali...lepas tu campurkan dalam periuk bubur tadi....daging cincang tu beli brand ramly pun senang jugak tapi berlemak la sikit. Boleh je tambah sayur carrot dan kentang...dadukan lagi elok.

Bila dah masak...rasa dan tambah garam, perasa atau santan ikut citarasa masing2...

Selamat mencuba....


posted from Bloggeroid

Wednesday, December 31, 2014

BANDUNG 2014

Percutian kami sekeluarga ke Bandung dan Jakarta minggu ini menutup tirai 2014....












posted from Bloggeroid

Thursday, October 16, 2014

KETAM KAM HEONG STYLE



Disebabkan ramai yg meminta resepi ni...akak rajinkan la diri menulis blog akak yg dah lama tak ber'update'. Resepi pemberian junior akak masa kat Sttj dulu...terimakasih kepada Su kerana memanjangkan resepi ni untuk kita semua. Semuga dimurahkan rezeki dan kebahagian buat mereka yg menyumbang kepada kita supaya dapat merasa masakan ala Chinese ni...kalau nak makan kat kedai memang la mahal...apatah lagi seafood...sesuai juga untuk lala atau kerangan yg lain.

Akak rasa next time nak cuba dengan udang pulak....maklum la...pak ajie tak minat sangat dengan ketam ni...katanya remeh nak bukak2 kulit ni...:-)

Rasanya yg buat rasanya sedap...sebab kita perap sekejap dengan garam dan gula...then goreng. Lagi satu...akak lebihkan bawang putih...terpulang pada citarasa masing2...Ok...bahan2nya..

3 ekor ketam (bersihkan dan perap dengan 1/2 sudu kecil garam dan 1/2 sudu besar gula...ikut suka)

1 tsp dried shrimp
1 TBs garlic (chopped) - akak letak 6 ulas
6 cili padi (sliced coarsely)
Curry leaves - akak terlupa...but still sedap
1 tsp curry powder
1 tsp coarse black pepper
1 tsp dark soya sos
3 TBs oyster sos

- marinate crabs with garam and gula @ 10 mins...then goreng...put aside
- fry dried shrimp till crispy...put aside (akak tumbuk kasar sikit)
- tumis chopped garlic with pepper, cili padi and curry leaves
- masuk rempah Kari then akak letak air sikit...takut hangit
- masuk oyster sos and dark soya sos dan kacau rata
- last masuk ketam and dried shrimp..kacau rata
- boleh letak coriander leaves for garnishing.

Tu la dia...sorry akak malas nak translate...ikut resepi...lagipon....kita orang Malaysia kannnn....all the rojak..Malaysia Boleh!!!





Sila cuba....no regret!!!

posted from Bloggeroid

Monday, August 25, 2014