Sunday, May 17, 2009

LAKSA ASAM


Sorry coz dah lama tak dapat nak update entry. Line internet buat hal dan ianya mematahkan semangat As nak update. Kekadang tu, dah siap semua entry...nak publish tak dapat...boring betul. So, hari ni As akan letak gambar dulu...resepinya kemudian.
Laksa ni adalah kegemaran As dan anak-anak. Dari pagi sampai petang boleh makan laksa, terutamanya my second daughter. Resepinya dibawah:
Bahan untuk kuahnya:
5 ekor ikan kembong
5 biji bawang merah/kecil (ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
3 keping asam keping
air asam jawa secukupnya
5 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan
air secukupnya
garam

Caranya:

  1. ikan direbus dan ambil isinya. Isi di kisar atau tumbuk. Begitu juga tulangnya.
  2. air rebusan dicampur 2 cawan air, cili kisar dan bawang dimasukkan ke dalam periuk dan biarkan mendidih dan tambah garam.
  3. isi ikan dicampur sedikit air dan masukkan kedalam periuk bersama asam keping dan air asam jawa
  4. masukkan daun kesum dan bunga kantan
  5. tambah air, garam & air asam jawa ikut selera masing-masing
  6. biar mendidih

Mee laksa direbus hingga masak dan diletakkan hirisan timun, daun salad, cili merah, limau nipis, bawang besar dan telur rebus ikut citarasa masing-masing.

Nota: Kalau suka boleh letak belacan (dikisar dengan cili)





No comments:

Post a Comment