Friday, September 9, 2011

PIZZA DOH


Originally resepi ni gunakan tepung gandum, tapi tah macam mana akak terpakai tepung roti pulak hari tu. Tapi tu la....walaupun tersalah tepung, hasilnya...doh tu sangat lembut. Even sampai petang pun tak keras langsung....macam roti la jugak. Anak2 pun komen 'lebih sedap' dari yang sebelum ni.

Kat sini akak just bagi resepi doh je...topping tu ikut suka masing2 la. Kalau nak lagi cepat...letak tuna je...sedap gak!

Akak dapat resepi asal dari blog 1001resepi. Kepada yang nak mencuba...

BAHAN-BAHAN:
1 cawan air suam*
1/2 paket yis (6 gm)*
2 sudu besar madu *
3 1/2 cawan tepung roti
1 sudu teh garam halus
2 sudu besar olive oil
sos ayam (topping)
mozza cheese secukupnya

CARA-CARANYA:
- satukan bahan2 yang bertanda* dalam bekas kecil dan biar 10-15 minit
-campurkan tepung, garam dan olive oil dalam bekas dan kacau rata
-kemudian masukkan campuran yis dan uli hingga licin
-biar lebih kurang satu jam kemudian canaikan dalam dulang pizza
biar lagi 20 minit
- letak kan topping dan tabur cheese rata2
-bakar 180C lebih kurang 20 minit

 


YUMMY!!!!!


No comments:

Post a Comment