Friday, September 7, 2012

TEMPOYAK UDANG



Itu adalah lauk hari ni...asyik sambal udang je...this time kita cuba tempoyak udang versi mat gebu pulak. Normally akak masak pakai cili api dgn kunyit je...yg ni ada letak bawang dan serai..rasa la sikit kelainannya tapi still ok.

Nak cuba... Bahan-bahan adalah:

Untuk dikisar:

2 biji cili merah
15 biji cili api
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai (potong kecil)
1 inci kunyit hidup


Yang lain nya:

250 ml santan kelapa
2 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping
1 batang serai (diketuk)
Sehelai daun kunyit yg di potong halus
Udang secukupnya
Garam dan gula secukupnya

CARA -CARANYA:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai yg diketuk hingga pecah minyak. Masukkan tempoyak dan sedikit air. Lepas tu masukkan santan, asam keping, garam dan gula.

Bila mendidih masukkan udang, daun kunyit dan rasa garam dan gula. Letak serbuk perasa juka nak...senang je kan???

Ta ta...

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment