Monday, January 21, 2013

KARIPAP SARDIN


As usual...disebabkan ada lebihan sardin untuk sandwich yg dah 3 malam dok dalam esbox...akak jadikan inti karipap pulak..just tumbuk bawang merah 5 biji dan bawang putih 3 biji...tumiskan dan masuk kentang 2 biji yg dah didadu kecil...stir fry until kentang masak. Dah tu masukkan sardin...kacau rata dan sejukkan.

Untuk kulit pulak....akak guna tepung gandum dalam anggaran 700 gm...letak garam halus 2 sudu kecil dan ratakan. Panaskan minyak masak 3/4 cawan dan tuang kedalam tepung...kacau rata..(guna senduk atau sudu ye adik2....minyak panas tuuu)

Dah tu masukkan majerin 2 sudu besar dan 2 sudu shortening (akak guna crisco) kalau tak de ganti je majerin....ramas2 manja sampai jadi serbuk roti...dah tu masukkan air sikit2 ye.. (anggaran 1-2 cawan) dan uli sampai jadi dah yg rata. Dah tu bulatkan kecik2 besar mana kita nak karipap tu siap nanti...perap la lebih kurang 2 jam...

Canaikan doh dan letak inti...kelim tepi elok2 dan goreng dalam minyak yg banyak dengan api perlahan...dah sejuk baru makan eh....



Tu la juadah minum petang hari ni...Bye!!!











posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment