Wednesday, April 2, 2014

Daging tetel masak asam

Kurang pencahayaan...

Daging beli kat pasar tani ahad lepas. Tak dapat banyak tetelan sebab awal lagi...jadi ambik sebatang kecil tulang selangka buat kawan dan penambah
rasa.

Hari ni tak de mood nak bercerita...resepi kena simpan disini untuk rujukan masa depan Dan untuk anak2...masakan harian sebegini sebenarnya tak de resepi Dan sukatan yg khusus...unless kita nak masakan kuih or kek....hah...yg tu memang kena ikut sukatan...kalau tak menagis nanti...

Kepada yg bertanya...bahan-bahannya:

1/2 hingga 1 kilo daging
5 biji bawang merah *
3 biji bawang putih*
1 inci halia* (ditumbuk)
7-8 sudu besar cili kisar (ikut kepedasan)
Air asam jawa secukupnya
2 datang serai (dititik)
Seketul lengkuas (ditumbuk sedikit)
3-4 helai daun limau perut
Garam secukup rasa

Caranya:

- Rebus daging hingga empuk (2-3 jam)
- Tumis bawang dan halia. Kemudian masuk cili kisar hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan rebusan daging bersama airnya sekali
- Kemudian lengkuas dan serai
- Masukkan air asam jawa dan garam
- Bila mendidih masukkan daun limau perut dan rasa garam dan masam ikut selera masing2...boleh juga masukkan asam keeping kalau suka.

Selamat mencuba...



Posted via Blogaway

No comments:

Post a Comment