Tuesday, February 17, 2009

BAYAM MASAK AIR


Hah! Ni dia sayur masak air. Maybe ada orang panggil masak bening kot. Ni lawan makan dengan sambal goreng sotong dan ikan goreng...cukup sedap. Lagipun masakan ni sihat sebab tak de minyak. So...cubalah!
Bahan-bahan:
Sayur bayam secekak (kalau pasar malam dah siap ikat)
3 biji bawang merah (dimayang halus)
ikan bilis secukupnya (belah dua)
sedikit garam
air
Cara-cara:
  1. Rebus air secukupnya dalan periuk
  2. Masukkan bawang, ikan bilis dan garam dan biar hingga mendidih
  3. Selepas itu, masukkan sayur bayam
  4. Bila mendidih balik, tutup api dan boleh dihidangkan. Senang kan?

Nota: Biasanya bila dah masukkan sayur As terus tutup api. Bila kita tutup periuk tu...sayur akan masak & a bit crunchy (I like it like that) But then, anak-anak suka kalau sayur tu lembut. Biasala bebudak...kalau sayur tu crunchy katanya tak masak lagi...whatever!

1 comment: