Sunday, January 17, 2010

MEEHOON SUP






Last saturday...cik abang tak de kat rumah...so tengahari As masak bihun sup je. Pi cari daging batang pinang kat HS Nada...then ternampak meatball..beli sekali. Not bad..meatballnya terasa dan ala-ala bakso pulak...Anak2 especially my second daughter memang pantang dengan bihun sup ni. Tak makan yang lain pun tak pe...
Sapa2 yang nak cuba...dagingnya As rebus sampai empuk dulu, then baru masuk kedalam sup. Senang sikit. Kalau tak nak...tumis dulu bahan2, bila dah mendidih baru masuk daging dan rebus sampai empuk..
Untuk bihunya..seperti biasa, bihun di rendam & rebus hingga lembut. Begitu juga dengan sayur2 yang lain seperti sawi dan taugeh...boleh tambah sayur kesukaan masing2.

Resepinya:
  • 1/2 kilo daging batang pinang (apa2 pun boleh..janji lembut)

  • 15 biji meatball

  • 3 biji bawang merah*

  • 2 biji bawang putih*

  • 1/2 inci halia* (*dimayang)

  • 3 sudu besar rempah sup/soto (campur air sikit)

  • garam (ikut rasa)

  • sedikit minyak untuk menumis

  • air secukupnya

Cara-caranya:

  1. rebus daging sampai empuk dan masukkan sedikit garam

  2. tumis bahan2 yang dimayang dan masukkan rempah sup dan tumis hingga garing
  3. masukkan air dan biar mendidih
  4. setelah itu masukkan daging yang telah di rebus dan meatball tadi

  5. masukkan garam secukup rasa dan biar mendidih

  6. curahkan kedalam mangkuk mee semasa panas2
Untuk cili kicapnya: (dicampur semanya)
- 5 biji cili api + 2 biji bawang putih (tumbuk halus)
- perahan 2 biji limau kasturi
- kicap manis secukup rasa



Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment