Wednesday, February 16, 2011

KUIH LOPES


Kuih ni akak belajar dari makcik akak kat kampung...kekadang tu, bila teragak nak makan kuih tapi tak tahu nak buat...akak akan cari kat blog2 yang ada atau pun bertanya kepada sesiapa yang akak tahu pandai buat kuih lama2 ni....

Nak buat yang ni...kena sabar sikit sebab ianya direbus 4 jam..

Kalau nak cuba.....bahan2nya...500gm beras pulut rendam dengan 1 sudu teh alkaline water atau air kapur lebih kurang 2 jam. Lepas tu, ambik daun pisang (yang panjang sikit) lebar lebih kurang 8 cm buat macam kelongsong 3 segi...masukkan pulut penuh2 dan lipat la daun tu sampai menutupi keseluruhan pulut. Lepas tu ikat dengan tali kuat2...biasanya akak ikat 3 biji sekali.

Dah siap ikat semua...rebus la dalam air yang mendidih selama 4 jam...(kalau mengidam masa tu....tak dapat la nak tolong eh!)

Bila dah masak...sejukkan. Meanwhile, ambik kelapa parut (putih aje) letak garam halus sikit dan gaul rata. Keluarkan pulut dari daun pisang dan golekkan atas kelapa parut tadi. Makan dengan air gula melaka.

Biasanya....yang suka stail cam ni...orang2 tua sebab kuih ni kenyal dan tahan lama.


lupa nak letak air gula....




No comments:

Post a Comment