Wednesday, April 14, 2010

IKAN PARI MASAK ASSAM



Semalam masa pi pasar malam...terjumpa la ikan pari yg agak segar nampaknye...so, As pun belilah 2 keping yg sederhana besar...coz kekadang anak2 ni tengok angin gak....kalau diorang tak de selera...kang kita jugak yg kena perabih kan....al maklumla..mak diorang ni kan DBKL....pantang tengok lauk tak habis.....(ni alasan nak makan lebih sebenornyeee!)

As usual....ikan pari kat rumah ni ada 2 resepi je...masak asam or bakar. So, hari ni kita masak asam je la...orang melaka kan...mana boleh lari masak asam ni...pastikan air asam lebih sikit, baru sedap dan meresap kat ikan tu.

Resepinya...2 keping ikan pari (potong ikut suka), 4 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 4 sudu besar cili kisar (nak pedas boleh lebihkan)... air asam jawa dan garam yg mencukupi..sayur bendi/terung...daun kesum...

Caranya...panaskan periuk dan letak minyak....tumis bawang yg ditumbuk dan masukkan cili kisar..kacau hingga garing dan pecah minyak...(ni penting...kalau tak nanti pedas)...lepas tu masukkan sedikit air...then masukkan ikan dan air asam jawa secukupnya...bila mendidih letak garam dan rasa...kalau nak masam lagi..tambah air asam...kepekatan kuah ikut selera masing2...bila mendidih dan ikan dah masak...masukkan bendi dan daun kesum...siap!





Well....sorry la pada yg nak salin resepi tu. As malas nak buat bullet point cantik2. Ambik masa gak nak buat cam tu. That's why As lama tak posting resepi. So....tengok angin la ye...

No comments:

Post a Comment