Thursday, March 22, 2012

LALA GORENG


Ni adalah favourite anak akak yang kecik tu...pantang kalau dia ikut pi pasar...nampak je benda ni mesti nak mintak belikan....dan akak pun suka sebab senang je nak masak ni...selain dari letak lala ni dalam tomyam seafood, akak goreng dengan sos tiram je. Senang dan ringkas..

Nak cuba macam akak masak...

Bahan-bahan:

1 kilo lala
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
garam secukupnya
sedikit minyak masak
sedikit daun sup (optional)

Cara-caranya:-
1. bawang besar, bwg putih dan halia di mayang halus
2. letak minyak dlm kuali dan tumis bahan2 tadi
3. bila garing sikit, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram
4. letak air sikit (1/4 cawan) dan masukkan garam, rasa.
5. Masukkan lala dan kacau rata. Tutup kuali dengan penutup nya dan biar sebentar
6. bila kulit lala dah bertukar kemerah-merahan...boleh tutup api
7. Hias dengan daun sup kalau nak...tu je!

Bye!!!!

Nota: ketiga-tiga sos tu boleh tambah ikut selera masing2...jgn letak garam banyak sangat sebelum letak lala...nanti termasin pulak...



No comments:

Post a Comment