Friday, February 15, 2013

APAM


Ni je yang tinggal by the time akak nak ambil gambar. Bancuh adunan kat rumah..tak sampai sejam dah bersiap nak pergi ampang. Angkut segala benda termasuk la pengukus sekali ke sana. Bila sampai...adunan dah menurun...tak tahu la ok ke tak. Bila dah kukus.....weiii...elok je naiknya ko....alhamdulillah..sedap dan banyak atok mat makan.

Resepi akak dapat dari makcik mah satu group marhaban. Dia bawak pi surau hari tu...akak tanya la cam mana buat...katanya.." senang je..tepung satu mangkok letak tepung beras dua sudu yis setengah peket garam sikit...pas tu kacau dengan air gula merah..agak2 la pekat sikit dari kuih kasui" tu la jawapannya...mangkok besar mana? Kalau tak pernah buat kuih kasui nak tahu cair cam mana tepung tu? Hah tu la kalau ambik resepi dari orang dulu2..

First time buat....adunan tak gebu sangat...termendap belah bawah. Second time...akak adun malam dan kukus the next day...kuih rasa masam sikit....mungkin terlebih naik...cik mah kata sejam je...hehehe.

Ini adalah usaha kali ke tiga...ok dan puas hati. Akak dah catatkan resepinya...kalau nak cuba:



350 gm tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1/2 paket yis (6 gram)
Secubit garam
3 1/2 cawan air gula (masak 1 ketul gula melaka bersama 3 sudu gula pasir/perang)

Masukkan semua bahan (kecuali air gula) ke dalam mangkuk dan kacau rata. Buat lubang kat tengah dan masukkan air gula sikit2 sambil dikacau guna whisk...tapis aduan. Bolehla rasa sikit...kalau tak cukup manis tambahla sesudu atau 2 sudu gula. Masukkan dalam loyang yg dah di lengserkan dengan sedikit minyak dan kukus 30 minit..Biar betul2 sejuk baru potong dan cicah kelapa parut (letak garam sikit)...seriously sedap!!!!

Babai...
posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment