Tuesday, February 5, 2013

UBI BERSIRA



Akak ni pantang kalau pi pasar tani nampak ubi atau keledek yg cantik-cantik. Mesti nak beli walaupun tak plan lagi nak buat apa.

Kalau ubi baru dan muda ni...rebus dan cicah sambal tumis pun sedap. Akak pulak prefer yang manis. Kalau malas cicah gula putih je...kalau rajin racik halus gula melaka dan makan dengan kelapa parut...kalau terlebih rajin...buat ni yg bersira ala-ala gula hangus gitu...lepas tu letak santan pekat..

Kalau nak cuba...beli ubi 1-2 kilo dan rebus sampai empok. Ambik gula melaka dan masak dengan secawan air..biar sampai mendidih dan larut. Lepas tu masukkan satu cawan santan pekat dan secubit garam, kacau selalu hingga mendidih berbuih dan likat pekat. Masukkan ubi dan gaul rata. Biar sejuk baru makan.

Masak benda cam ni kena trial and error...sebelum ni akak lama sangat biarkan santan tu sampai jadi pekat dan manis...macam kat gambar kat bawah ni.



Jadi...kesimpulannya...cuba dulu..catatkan...next time adjust gula dan santannya....akak suka kalau santan tu pekat...sedap berlemak!!!

Bye!!

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment