Saturday, May 4, 2013

TALAM SERI MUKA



Buat kuih ni untuk majlis makan-makan ahli marhaban kami....memang sedap.

Terimakasih kepada empunya resepi sebenar. Dapat dari blog Kak Ros...akak ambil resepi dari blog beliau di sini.


Kalau ada yang ingin mencuba..ini resepinya:

Lapisan Bawah:

2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Cara-cara:
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan + warna hijau
3/4 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad
1 biji telur
1 sudu kecil garam

Cara-cara:
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.




posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment