Wednesday, February 17, 2010

NASI AYAM



Kat rumah ni dalam sebulan mesti kena buat nasi ayam. Maklumla rumah ni ramai kanak2 riang...so masa ni la kita masak puas2 ikut kemahuan diorang...Kalau masak memang tak sempat bagi jiran kat sebelah rumah, dah habis..nak tengok anak2 makan banyak...hah! ni dia As masakkan nasi ayam...simple je. Kalau susah nak dimasak...mana mungkin ramai yang jual nasi ayam kan???



Actually kita boleh gunakan kiub ayam/stok ayam untuk nasi dan sup...tapi As lebih suka masak ayam tu jadikan stok untuk nasi dan supnya. Apa2 pun ikut citarasa dan kesenangan masing2....Bila masak nasi ni...kelembutannya bergantung kepada beras yg kita gunakan...cuma kurangkan sedikit airnya dari biasa sebab supnya dah ada minyak. As sendiri pun masak agak2 je...kalau nampak macam keras...tambah sikit sup. Memasak ni memang ada "trial and error" nya..



Bahan2 untuk nasi dan sup:

  • 1 ekor ayam (dibelah 4)
  • 1 biji bawang besar - potong kasar
  • 2 biji bawang putih - dimayang
  • sedikit halia - potong halus
  • minyak masak, garam & air secukupnya
  • 4 cawan beras

Cara2:

  1. tumis bawang2 & halia hingga garing
  2. masukkan garam dan air secukupnya
  3. bila mendidih, masukkan ayam (boleh masukkan sedikit stok/kiub ayam)
  4. bila ayam dah masak, keluar dan sejukkan
  5. lebihan sup boleh dimasak nasi dan tinggalkan sikit untuk dimakan bersama nasi ayam nanti
  6. masukkan sup tadi kedalam beras (~ 5-6 cawan) dan tambah sedikit garam & kunyit untuk jadikan kuning sedikit
  7. masak seperti biasa

CARA MEMASAK AYAM:

  • 2 sudu besar kicap pekat, kicap manis, kicap masin
  • 4 sudu besar sos tiram
  • sedikit madu (jika suka)

  1. masukkan semua dalam mangkuk dan lumurkan pada ayam. Biarkan sebentar.
  2. bakar dalam oven sekejap (10-15 minit) sebab ayam dah separuh masak
  3. kalau tak de masa...goreng je pun boleh



CARA MEMBUAT CILI SOS:

  • 3 biji cili merah - potong kecil*
  • 2 biji tomato - potong kecil*
  • 2 biji bawang putih* (*dikisar halus)
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu kecil garam
  • gula/air secukupnya (kadang2 As gunakan gula perang je)

  1. masukkan bahan kisar kedalam periuk dan biarkan mendidih
  2. masukkan cuka, garam dan gula
  3. rasa dan tambah apa2 yg patut ikut citarasa



UNTUK KICAP:

  • 5 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar kicap cair
  • air panas/suam secukupnya

  1. campurkan semuanya dan masukkan air ikut kecairan yg dikehendaki
  2. ataupun ada yg nak senang pakai kicap cair je...

So, untuk bahan hiasan terpulang....biasanya timun, tomato & daun salad. Cubalah ye....















No comments:

Post a Comment