Thursday, February 11, 2010

SUP IKAN


Hari ni....cuaca sangat panas. Kita masak sup ikan je...kat rumah ni ramai yang demam dan sakit tekak. Malangnya, As tak boleh makan kalau tak de yang pedas. So, lawannya hari ni...sambal goreng ikan. Walau pun nampak sempoi sangat...sebab anak yg kecik tu tak suka kalau letak daun sup dan daun bawang...yang penting sedap. Memang kalau nak dibanding kan dengan blog Mat Gebu...memang jauh la...coz dia punya banyak hiasan2nye. Nama pun 'homemade' kan...ini la realitinya....

Bahan2:

2 keping isi ikan jenahak/merah
sedikit bunga lawang/cengkih/kayu manis/buah pelaga (4 sekawan)
3 biji bawang kecil*
2 biji bawang putih*
1 inci halia* (*dimayang/hiris halus)
sedikit lada hitam (yg halus/kasar) ikut selera
garam kasar
bahan perasa (optional)
minyak untuk menumis
air secukupnya


Cara2:

  1. Panas kan periuk dan masukkan minyak masak
  2. Masukkan 4 sekawan dan bahan2 yang telah dimayang
  3. Kacau hingga garing
  4. Masukkan air
  5. Bila mendidih, masukkan ikan, garam, bahan perasa dan lada hitam secukupnya
  6. Rasa dan hidangkan

Nota: Kalau ada sup bunjut pun boleh campak dalam sup tu...terpulang. Konsep akak hari ni...simple je!


No comments:

Post a Comment