Saturday, March 23, 2013

HB TO ME



Satu lagi resepi nak habiskan nasi sejuk semalam....akak rasa ok sikit dari resepi apam snow white yang sebelum ni...akak dapat dari blog di sini


2 cwn nasi sejuk
2 cwn tpg gndum
2 cwn tpg beras
1 cwn gula perang
3/4 cwn gula pasir
2 1/2cwn air
2 cm/teh yis segera
kelapa parut & secubit garam - gaul (utk kelapa tahan lebih lama, kukus sekejap)

- kisar nasi bersama air , tuang air sdkt demi sdkt.
- masukkan gula perang dan gula pasir & kisar lg hingga sebati
- dlm satu bekas lain , campurkan kedua2 tpg dan yis dan gaul rata
- tuang bhn2 kisar td kedlam bekas tepung dan gaul hingga sebati
- tutup bekas dan perap adunan selama 3 jam
- panaskan kukusan, sapu acuan dgn sdkt minyak mkn
- sudukan adunan apam dan kukus selama 15 min.




posted from Bloggeroid

Friday, March 22, 2013

MEXICAN BREAD



Semalam pergi tesco dengan najaa. Balik singgah kedai roti ni...malangnya roti belum masak lagi. Malas nak tunggu...balik terus.

Jadi hari ni akak rajin sikit...selak2 buku resepi dan buat la mexican bread ala-ala lotiboi tu.

Panjang gila resepinya...nanti akak google dan tepek kat sini...meanwhile...layan je la gambar ni dulu...


proses pengembangan
Resepi dari Diana (Myresipi):


# Bahan untuk Inti #
  • 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
  • 35 gram gula perang
# Bahan untuk Topping #
  • 100 gram mentega, dilembutkan
  • 80 gram gula aising, diayak
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
  • secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
  • 100 gram tepung serbaguna, diayak
# Bahan untuk Doh Manis #
  • 500 gram tepung roti, diayak
  • 20 gram tepung susu, diayak
  • 75 gram gula kaster
  • 1 sudu teh) garam
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
  • 60 gram mentega, dilembutkan

Cara-cara :
Cara untuk Intinya :
  1. Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. 
  2. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. 
  3. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. 
  4. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Topping : 
  1. Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. 
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. 
  3. Masukkan esen kopi. 
  4. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. 
  5. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Doh Manis : 
  1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam di dalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. 
  2. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. 
  3. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. 
  4. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. 
  5. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.



Cara untuk membuat Roti Boy :

1.Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti.

2.Letakkan inti di tangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair).

3.Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar.

4.Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam.

5.Pipekan toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan








posted from Bloggeroid

Thursday, March 21, 2013

SOTONG SOS LADA HITAM



Bahan2nya:

5-6 ekor sotong (potong kecil)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
3 biji cili api/cili merah sebiji (potong)
1 biji bawang besar(potong bulat)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar serbuk lada hitam
Sedikit sayuran pilihan (tomato/carrot)



Caranya:

Mayang bawang merah dan bawang putih.

Letak sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang tadi

Masukkan sos tiram, kicap dan serbuk lada hitam. Letak air sedikit.

Masukkan sayuran dan sotong. Gaul sebati dan rasa garam...kalau tawar tambah garam sikit..

1-2 minit je. Boleh padam api. Jangan masak lama sangat...nanti sotong keras.


posted from Bloggeroid

Wednesday, March 20, 2013

SI HITAM



Kucing jalanan yang pada mulanya menjadikan rumah akak sebagai jalan pintas dari jalan depan ke belakang rumah (port kucing lepak ramai-ramai). Lepas tu lepak kat area depan pulak..anak2 ngan pak ajie rajin melayan...si hitam dengan sendirinya mengaku kucing rumah ni...dia naik tocang lak nak lepak dlm rumah....oh tidak!!!! Akak halau dia keluar...nak dok depan je. Jgn ngada2 nak masuk dalam. Pantang pintu atau tingkap terbuka...



Tak perasan pon dia ada kat atas sofa tu....

Tapi bagus gak ada kucing ni...kurang sikit cicak kat depan tu...

Tu je citer akak hari ni...

posted from Bloggeroid

Sunday, March 10, 2013

ANAK KUCING



Ini adalah anak kepada kucing jalanan di belakang rumah akak. Memang pak ajie dengan anak2 akak rajin melayan dan belikan makanan kucing tuk diorang...ala-ala "kucing angkat" gituu..

Maybe anak kucing ni terjatuh dlm longkang dan maknye letak kat simen belakang rumah. Kesian tengok anak kucing ni kuyup basah dek air....akak mandikan kat sinki, lap kan dan balut ngan kain. Adik letak dia dlm kotak kasut...dah seminggu tumpangkan tidur..ada lagi citer kucing ni...nanti sambung!!!

posted from Bloggeroid

Saturday, March 2, 2013

BROWNIES WITH CREAM CHEESE



Akak buat brownies ni untuk hari terakhir najwa di sekolah sebelum berpindah ke sttj. Selalu dah buat tapi madang je tak sempat snap gambar. So, this time akak pastikan dapat ambil gambar untuk simpan resepi dlm blog...



Akak akan paste kan resepinya esok coz update entry ni through bloggeroid...resepi kat lappy..layan gambar je la dulu ye.

Resepi akak dapat dari Mat Gebu:


BAHAN-BAHAN BROWNIES :-)
250 gram mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu sejat
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B (akak guna A)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan, gaul dan ayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN-BAHAN TOPPING CHEESE :-)
250 gram cream cheese
1 biji telur gred B
3/4 cawan gula halus


CARA MEMBUATNYA :-

Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.

UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.

UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur, parutan kulit lemon, susu sejat dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus (atau corak yang anda gemari), kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...


Nota: Akak tak letak lorek2 kat atas cheese tu...buat plain je. Cuba la....sedap!!!





posted from Bloggeroid

Thursday, February 28, 2013

LAWAK MALAM JEMAAT



Sempat lagi diorang ni buat lawak...ada je idea.

Yg sebenarnya ada jembatan runtuh petang tadi kat area putrajaya-cyberjaya....

posted from Bloggeroid

BENDI GORENG CILI



Hah....ni senang je nak masak. Makan dengan nasi panas lawan ikan goreng je pun dah cukup. Cuma tak berkuah la....sediakan air kalau takut tercekik nanti...:-D

Kalau nak cuba....sediakan sayur bendi lebih kurang 4-5 biji dan potong serong 3-4 bahagian. (Sebaiknya potong bila dah nak masuk dalam kuali nanti..) Lepas tu ambik 4 biji bawang merah, 2 biji bawang putih dan 2 biji cili merah. Tumbuk hingga halus dan masukkan ikan bilis sikit, tumbuk kasar. Tumis semua bahan dalam kuali hingga garing dan letak garam secukupnya. Lepas tu pecahkan telur sebiji dan kacau. Bila dah telur dah agak garing baru masukkan sayur bendi tadi...kacau rata 2-3 minit atau sampai sayur masak. Tu je.

Since akak ada lebihan sambal belacan ikan bilis dalam peti ais...akak masuk kan je dalam kuali tadi sebelum masukkan sayur....tak la membazir...


posted from Bloggeroid

Sunday, February 24, 2013

SAMBAL BELACAN IKAN BILIS



3 biji cili merah (buang biji sikit)
2 biji bawang merah
1/2 biji tomato (buang isi)
1 inci belacan
1 genggam ikan bilis (anggaran)



Potong cili , bawang dan tomato. Goreng semua bahan kecuali tomato.



Tumbuk cili, bawang dan belacan. Bila dah halus masukkan tomato dan ikan bilis. Tumbuk kasar atau ikut suka nak halus cam mana...boleh letak garam dan gula sikit kalau nak....tu jeeee...



posted from Bloggeroid

Sunday, February 17, 2013

AYAM GORENG TEPUNG



Tak yah cerita panjang-panjang. Kalau nak ayam goreng ala-ala kay-ep-see tu, boleh cuba resepi ni:

Seekor ayam potong 12 atau banyak mana yg korang suka. Tumbuk bawang putih 6-7 biji, garam halus dan sediki kunyit serbuk. Nak tambah serbuk lada hitam sikit pon boleh. Gaul rata semua bahan dan perap sekurang-kurangnya satu jam.

Untuk tepung:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu rempah kari
2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil baking powder

Gaul rata semua bahan atau ayak. Bila nak goreng, ambil sebiji telur dan kacau dengan garfu. Celupkan ayam dalam telur dan kemudian salut dengan campuran tepung tadi. Goreng terendam lebih kurang 12-15 minit. Kalau goreng guna fryer adalah lebih baik.

Selamat mencuba ye....

posted from Bloggeroid

Friday, February 15, 2013

APAM


Ni je yang tinggal by the time akak nak ambil gambar. Bancuh adunan kat rumah..tak sampai sejam dah bersiap nak pergi ampang. Angkut segala benda termasuk la pengukus sekali ke sana. Bila sampai...adunan dah menurun...tak tahu la ok ke tak. Bila dah kukus.....weiii...elok je naiknya ko....alhamdulillah..sedap dan banyak atok mat makan.

Resepi akak dapat dari makcik mah satu group marhaban. Dia bawak pi surau hari tu...akak tanya la cam mana buat...katanya.." senang je..tepung satu mangkok letak tepung beras dua sudu yis setengah peket garam sikit...pas tu kacau dengan air gula merah..agak2 la pekat sikit dari kuih kasui" tu la jawapannya...mangkok besar mana? Kalau tak pernah buat kuih kasui nak tahu cair cam mana tepung tu? Hah tu la kalau ambik resepi dari orang dulu2..

First time buat....adunan tak gebu sangat...termendap belah bawah. Second time...akak adun malam dan kukus the next day...kuih rasa masam sikit....mungkin terlebih naik...cik mah kata sejam je...hehehe.

Ini adalah usaha kali ke tiga...ok dan puas hati. Akak dah catatkan resepinya...kalau nak cuba:



350 gm tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1/2 paket yis (6 gram)
Secubit garam
3 1/2 cawan air gula (masak 1 ketul gula melaka bersama 3 sudu gula pasir/perang)

Masukkan semua bahan (kecuali air gula) ke dalam mangkuk dan kacau rata. Buat lubang kat tengah dan masukkan air gula sikit2 sambil dikacau guna whisk...tapis aduan. Bolehla rasa sikit...kalau tak cukup manis tambahla sesudu atau 2 sudu gula. Masukkan dalam loyang yg dah di lengserkan dengan sedikit minyak dan kukus 30 minit..Biar betul2 sejuk baru potong dan cicah kelapa parut (letak garam sikit)...seriously sedap!!!!

Babai...
posted from Bloggeroid

Thursday, February 14, 2013

JIMAT



Seluar sekolah adik yang akak pendekkan buat seluar harian. Pinggang elok lagi tapi dah senteng dan tak sesuai bawak pi sekolah..
Jimat sikit...:)

posted from Bloggeroid

Tuesday, February 5, 2013

UBI BERSIRA



Akak ni pantang kalau pi pasar tani nampak ubi atau keledek yg cantik-cantik. Mesti nak beli walaupun tak plan lagi nak buat apa.

Kalau ubi baru dan muda ni...rebus dan cicah sambal tumis pun sedap. Akak pulak prefer yang manis. Kalau malas cicah gula putih je...kalau rajin racik halus gula melaka dan makan dengan kelapa parut...kalau terlebih rajin...buat ni yg bersira ala-ala gula hangus gitu...lepas tu letak santan pekat..

Kalau nak cuba...beli ubi 1-2 kilo dan rebus sampai empok. Ambik gula melaka dan masak dengan secawan air..biar sampai mendidih dan larut. Lepas tu masukkan satu cawan santan pekat dan secubit garam, kacau selalu hingga mendidih berbuih dan likat pekat. Masukkan ubi dan gaul rata. Biar sejuk baru makan.

Masak benda cam ni kena trial and error...sebelum ni akak lama sangat biarkan santan tu sampai jadi pekat dan manis...macam kat gambar kat bawah ni.



Jadi...kesimpulannya...cuba dulu..catatkan...next time adjust gula dan santannya....akak suka kalau santan tu pekat...sedap berlemak!!!

Bye!!

posted from Bloggeroid

BUBUR NASI



Ingat tak hari tu akak buat sushi guna beras jepun. Sebab beras tu banyak...akak buat bubur ni. Senang je...basuh dan rendam beras tu lebih kurang setengah jam...lepas tu masak la sampai lembut mana kita nak bubur tu...tambah air sampai puas hati. Akak suka sangat sebab beras ni cepat kembang. Sekejap je dah jadi bubur...

Dah tu letak la apa2 yang kita suka. Kalau akak yg mesti lauknya adalah ikan bilis. Then kawan akak bagitau pasal mackerel dalam tin yg sesuai untuk bubur...sedap gak tapi ikan tu keras sikit la...maybe next time akak buat sendiri guna ikan sardin pulak...



This time bubur berlaukkan ikan bilis goreng, telur masin dan mackerel segera dari tin...letak daun bawang dan bawang goreng sikit....yum yum!


Ni la mackerel nya kalau nak cuba...

posted from Bloggeroid

Friday, February 1, 2013

SPAGHETTI CARBONARA



Ni lunch akak hari ni...bahan semua dah ada secara kebetulan...senang je nak buat ni...

Mula-mula rebus spaghetti ikut kelembutan masing2...akak akan ambik satu dan rasa...kalau dah lembut tu..ok la.

Untuk sosnya:

- potong dadu bawang holland sebiji dan 4 biji bawang putih
- masukkan sikit minyak zaitun dalam frying pan/ kuali dan tumis bawang2 tadi
-potong bulat 5 batang hot dog ayam/daging dan masukkan dalam kuali tadi...kacau2 rata
-lepas tu potong nipis 4 biji cendawan shitake dan masukan dlm kuali...kacau sampai semua bahan masak dan layu
-dah tu masukkan 1 tin sos carbonara prego dan letak 1/4 tin air.
-masukkan 1/2 cawan fresh milk dan kacau. Rasa dulu baru tambah garam or susu ikut kepekatan masing2...nak letak oregano atau lada hitam sikit pon ok jugak....dah siap...

Sebenarnya kalau ada udang pun lagi sedap...tapi sebab akak lambat keluarkan udang dari freezer....ok la ni...sedap jugak...:-)


posted from Bloggeroid

Thursday, January 31, 2013

BAWAL 3 RASA



Last saturday...me and my bff nak pi berjimba2 di alamanda...sibuk pulak budak 2 org tu nak ikut sama...asraf pi training ragbi...so tinggal pak ajie ngan adik je kat rumah..sambal tumis semalam akak dah convert jadi sambal telur rebus...then akak beli ikan bawal ni...goreng dan masak sempoi2 je...jadi pada sesiapa yg nak cuba...sila goreng ikan kesukaan anda dan sediakan:

3 biji cili api merah*
3 biji cili api hijau* (*potong kecil)
2 biji bawang putih#
1 biji bawang besar#
1 inci halia # (#di mayang)
1 biji tomato (potong dadu)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1batang serai (ketuk or potong ikut suka)
1 sudu besar cuka
1/2 kiub ayam
Sedikit garam dan gula


Mula-mula letak sikit minyak masak...tumis bawang dan halia...masukkan cili dan kacau sekejap. Lepas tu masukkan sos tiram, sos tomato dan cuka...masukkan tomato dan letak air sikit dalam 3 sudu besar.

Dah mendidih masukkan kiub ayam (letak air sikit dan hancurkan dulu) rasa dan tambah garam dan gula ikut sesedap rasa masing2...boleh tambah air ikut kepekatan masing2....dan lepas tu curahkan atas ikan goreng tadi...siap!!!!



Tengahari tu..kitaorang lunch kat penang cafe



Lepas tu pi cuci mulut dan tambah lemak kat big apple...lepas tu meroyan berat lebih 70kg gituuuuu...



Itu lah citer nye....bye!!

posted from Bloggeroid

Saturday, January 26, 2013

HOMEMADE SUSHI



Dah lama anak akak mintak buatkan sushi ni...barula semalam terasa rajin nak buat. So, hari ni pi jj cheras selatan dan cari bahan2..sebelum tu akak dah google la blog2 yg pernah buat benda alah ni....

Yang penting sekali adalah beras jepun dan seaweed nya...jasmine brand ada discount...from 40+ dapat dalam 27+ for 5kg (ambik ko...terus beli 5 kg ) Jadi ke tidak tu belakang citer....then cari seaweed...ada halal punya...dan bamboo mat sekali...nasib baik ada...tu pon tinggal satu je..

Balik rumah...petang tadi mulakan project.....











posted from Bloggeroid

Monday, January 21, 2013

KARIPAP SARDIN


As usual...disebabkan ada lebihan sardin untuk sandwich yg dah 3 malam dok dalam esbox...akak jadikan inti karipap pulak..just tumbuk bawang merah 5 biji dan bawang putih 3 biji...tumiskan dan masuk kentang 2 biji yg dah didadu kecil...stir fry until kentang masak. Dah tu masukkan sardin...kacau rata dan sejukkan.

Untuk kulit pulak....akak guna tepung gandum dalam anggaran 700 gm...letak garam halus 2 sudu kecil dan ratakan. Panaskan minyak masak 3/4 cawan dan tuang kedalam tepung...kacau rata..(guna senduk atau sudu ye adik2....minyak panas tuuu)

Dah tu masukkan majerin 2 sudu besar dan 2 sudu shortening (akak guna crisco) kalau tak de ganti je majerin....ramas2 manja sampai jadi serbuk roti...dah tu masukkan air sikit2 ye.. (anggaran 1-2 cawan) dan uli sampai jadi dah yg rata. Dah tu bulatkan kecik2 besar mana kita nak karipap tu siap nanti...perap la lebih kurang 2 jam...

Canaikan doh dan letak inti...kelim tepi elok2 dan goreng dalam minyak yg banyak dengan api perlahan...dah sejuk baru makan eh....



Tu la juadah minum petang hari ni...Bye!!!











posted from Bloggeroid

Tuesday, January 1, 2013

WARNA WARNI 2013


Hari ni buat bubur caca...tak minat sangat tapi sebab penjual kat Padang Besar tu offer murah...akak ambik la jugak. Tadi google la cam mana nak masak benda tu..akak pon first time gak ni...

Senang je...rebus caca berwarna-warni tu sampai masak. Tapis kan. Dalam periuk masak la gula secawan hingga larut...masukkan santan 2 cawan...secubit garam dan daun pandan...dah mendidih baru masukkan caca tu..(tak tahu nak panggil apa tepung tu..) rasalah gulanya...tak manis tambah lagi....

Bila dah masak, akak biar la sejuk. Then masa nak makan petang tu...kuah nya dah tinggal sikit...kena serap dek tepung tu..next time santan lebih sikit....tu je.

Lepas minum...anak akak ajak pi kedai stationery...dah alang2 tu...akak pun teringat nak beli baju melayu adik sepasang lagi...mak aiiii....kedai penuh macam ada sales...beratur punyala panjang.....




Dengan bersesak sesaknya....akak pon terperangkap sama....hehehe
Mulakan tahun baru dengan penuh warna warni...bye!

posted from Bloggeroid

Monday, December 31, 2012

2012



Sepanjang tahun 2012 ni banyak perkara yg berlaku dalam hidup ini...belajar menjahit adalah salah satunya..



posted from Bloggeroid