Thursday, January 6, 2011

BUTTER CAKE


Bila makan kek ni...teringat zaman kecik2 dulu kalau bai roti datang dengan motor yang penuh roti bersangkut keliling peti...rasa kek ni lebih kurang sama je. Di akui adik akak. Memang classic.

Kalau nak lebih detail...boleh rujuk blog Nasilemaklover....akak dapat dari situ.

Masa salin resepi cuma tulis bahan2 je...sebab cara-cara tu macam biasa (tapi kalau tak biasa, tak tahu jugak kan)...jadi kat sini ada dwi bahasa la ye..

BAHAN-BAHAN:

(A)
250 gm butter
100 gm sugar
1/2 tsp vanilla
5 egg yolks
230 gm cake flour*
1 tsp DA baking powder* (*sift)
4 tbsp milk

(B)
5 egg whites
90 gm sugar

CARA-CARANYA:
  1. putar butter, gula & esen vanilla hingga kembang
  2. sambil putar masukkan merah telur satu persatu
  3. masukkan campuran tepung/baking powder yg telah diayak tadi
  4. dalam bekas lain...putar bahan B hingga kembang
  5. kemudian masukkan dalam A secara 'kaup balik" menggunakan sudip kayu saja
  6. masak 180 C selama 45 minit


Untuk pengetahuan...akak gunakan tepung gandum biasa aje. Untuk susu...akak pakai fresh milk.
Kalau putar putih telur tu...kena laju & sampai betul2 kembang....macam snow gitu...
DA baking powder maksudnya Double Action baking powder....kalau tak ada...belasah je yang biasa tu...hehehe!

Ta ta!!!

No comments:

Post a Comment