Sunday, January 9, 2011

PUDING JAGUNG

sekali pandang macam cheese la pulak....

Puding ni akak buat hari Rabu ari tu. Resepi dapat dari mak akak...sangat senang.

Teringat masa bulan puasa tahun lepas....adik akak, Zali pi beli puding ni. Biasa la kalau puding tu tak ada jagung langsung...orang nak berniaga memang nak jimat kos. Lagipun, kalau letak jagung banyak-banyak (macam akak punya ni...) tak cantik masa nak potong sebab ada jagung....tak licin. Malangnya...kuih yang dibeli tadi...langsung tak de rasa. Lupa nak letak gula ke or sengaja lupa...tak tahu la kan....Nasib baik beli 3 ketul je....:(

Pada yang suka makan tu....boleh la cuba ni:

BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung castard
1 cawan gula
5 cawan santan dari 1 biji kelapa
1/2 tin jagung manis

CARA-CARANYA:
  1. masukkan tepung dan gula dalam bekas 
  2. tuang santan dan kacau hingga gula larut
  3. tapis dan masak dlm kuali (seeloknya pakai yang non-stick)
  4. kacau selalu sehingga likat
  5. bila permukaannya nampak licin dan berminyak maknanya dah masak
  6. masukkan jagung manis dan kacau rata
  7. tuang dalam bekas dan biar sejuk sebelum dipotong

perasan tak garisan tengah kat puding tu??? sebabnya...akak letak dlm bekas yg besar, jadi nipis...akak double kan..cantik sikit!!


Nota: untuk santan....this time akak letak 1 cawan santan pekat (lebih masak kari) 1 cawan susu cair dan 3 cawan air....masak ni kadang2 tak yah ikut sangat resepi...guna je mana yang ada...tapi yang patut2 la kan....:))

No comments:

Post a Comment