Saturday, January 1, 2011

KEK EPAL



Actually, ini adalah projek yang tertangguh 3 hari lepas...

Masa tu semangat membara nak masak kek ni masa jumpa epal kat pasaraya. So, balik rumah, cari resepi dan mulakan...

First step...kena jerang epal tu sampai empok. Lepas tu biarkan sejuk....

Masa nak tunggu sejuk tu....semangat yg membara tadi terus padam...dan terus simpan dalam peti ais...hehehe!

Hari ni....teringat kat epal sejuk tu...akak pun buat la kek ni sebab tak pernah cuba. Akak jumpa resepi ni dalam blog 'cupcakekasih' resepi Alex Goh.



Sedap!! Kurang manis....nak cuba...ni resepinya:

(A) 3 biji epal hijau  (lebih kurang 450 gm)
      50 gm sultana
      1/2 sudu teh serbuk kayu manis
(B) 250 mentega
      230 gm gula halus
(C) 5 biji telur
(D) 120 ml yogurt
(E) 315 gm tepung gandum
      1 sudu teh baking powder
      1/4 sudu teh bica soda

Cara-cara:
  1. Jerang A sampai empok dan tapis. Biar sejuk.
  2. Pukul B sampai kembang dan masukkan C. Pukul lagi.
  3. Masukkan D dan E berselang seli
  4. Masukkan A dan gaul guna sudip kayu.
  5. Guna loyang 9"
  6. Bakar 175 C lebih kurang 60 minit.



Selamat mencuba !!!!

No comments:

Post a Comment