Friday, January 7, 2011

KEK PISANG


Actually akak ada banyak gak resepi kek pisang....tapi ada 2 yang paling sedap ikut tekak akak ni la. Satu resepi Alex Goh dan satu lagi dari Mat Gebu. Kedua-dua pun akak dah cuba dan rasanya lebih kurang sama saja.

Whenever akak jumpa pisang emas kat pasar malam or pasar tani...mesti nak beli sebab biasanya yang kita dapat jumpa..pisang berangan. Dah pernah cuba pakai pisang ni...tapi keras sikit teksturnya.

Pernah sekali tu kat pasar tani...akak belek2 pisang emas, ada sorang kakak ni pun sama jugak membelek. Dia pandang akak....akak senyumla kat dia...then dia cakap:

Kak X : susah nak dapat pisang emas sekarang ni kan?

Akak   : Aa ah. Ye la....semua dah di bawak belayar....(akak refer kat pantun..konon nak buat lawak la)

Kak X : dah tu masak sebiji je....(weiii....boleh tahan gak Kak X ni kan???)

Boleh kawan dengan akak ni...pas tu bual2 la sikit. Akak kan dah biasa layan customer ni....hehehe!

So...siapa yang sudi tu...resepinya dari blog Mat Gebu:

BAHAN-BAHAN:

250 gm tepung gandum*
1 st soda bicabornate* (*ayak)
1/2 st garam
15 gm ovallate
150 gm gula halus
5 biji telur (A)
125 gm mentega - cair & sejukkan
100gm minyak jagung
225 gm pisang emas (lecek)
1 st vanilla

CARA-CARANYA:
  1. putar gula dan ovallate hingga sebati
  2. masukkan telur (semua sekali) dan putar laju hingga kembang pekat
  3. perlahankan dan masukkan pisang lecek dan vanilla
  4. kemudian masukkan tepung berselang seli dengan mentega dan minyak
  5. bakar 175 C lebih kurang 55-60 minit
Nota: gula & ovallate akak campurkan pakai sudu. Ovallate akak letak 1 sudu teh je. Kalau boleh memang nak avoid benda2 ni....tapi kang tak jadi, kata resepi salah pulak kan...so kena follow la jugak. Memang sedap...maybe kalau letak 15 gm ovallate lebih gebus!!!

No comments:

Post a Comment